Publicația industriei TECH regionale

Știi să îți alegi un cloud? Cîteva explicații care te-ar ajuta să alegi mai bine

Indiferent dacă vrem sau nu, soluțiile de cloud au înlocuit, înlocuiesc și vor înlocui din ce în ce mai mult soluțiile clasice.
Acum 500 de ani Pământul era plat. Sau așa credea toată lumea. Și Galileo a dovedit că nu e chiar așa. Acum 15 ani nu exista ”cloud”. Sau, mai bine zis, nu știam despre el. El exista, îl foloseam, dar nu știam ce este și mai ales nu știam ce o să ajungă. Primele adrese de mail de Yahoo! au fost un serviciu de cloud.
Avantajele fiecărui tip
Adopția de cloud în Europa de Est este mai lentă, în principiu datorită specificului nostru de a deține, de a putea face un inventar fizic, inclusiv la licențele electronice – care, de fapt, nu sunt licențe de utilizare, ele sunt drepturi de utilizare pe perioadă determinată.
Când îmi „cumpăr” o licență de Windows sau de Office eu nu îmi cumpăr acțiuni în Microsoft, ci îmi cumpăr drepturi de utilizare a unui program pentru o perioadă determinată de timp.
Există soluții de cloud public (serviciu închiriat de la un furnizor de astfel de servicii) sau soluții de cloud privat (dau eu propriul serviciu de cloud în interiorul companiei). Care e mai bun? De care să îmi iau?
Hai să vedem împreună avantajele fiecăruia. Dar pentru asta va trebui să înțelegem ce este cloud-ul. Pe de o parte marile corporații, cele care au în portofoliu acest gen de servicii și care au cel mai mult de câștigat, umflă povestea asta puțin mai mult decât ar trebui.
Conform Gartner vârful a fost în 2012. Și apoi în 2015. Oracle consideră vârful în 2017. Microsoft spune că e abia începutul. Și noi, IT-știi de rând, nu prea vrem cloud. Ne împotrivim care și cum putem.
În general cloud-ul desemnează o arhitectură de calcul virtualizată, al cărei software poate sta pe serverele unui furnizor public sau pe serverele proprii. Cea mai mare confuzie este generată de concepția greșită ca ambele variante de cloud, și cel public și cel privat, sunt cam același lucru.
Prima generație de cloud a fost dominată de Amazon. Ea a generat și elementele de măsură ale competitorilor.
1. Securitatea
Pentru cei care lucrează în domeniul sănătății sau a serviciilor financiare este necesar un nivel de securitate sporit. Din păcate până acum și Amazon și Microsoft (ambii ofertanți de cloud public) au avut breșe de securitate semnificative.
Prin implementarea unui cloud privat poți alege fiecare element de securitate după nevoi și după experiență. În SUA 64% din IT Manageri preferă o implementare de tip cloud privat.
2. Performanța
Operatorii de cloud public pot oferi o flexibilitate crescută, care nu poate fi obținută prin tehnicile tradiționale de provizionare IT și nici chiar prin tehnicile curente de cloud privat.
Cu toate acestea, cele mai mari probleme în zona de cloud public pot apărea prin necesarul de lățime de bandă de acces internet și de conectivitate. Aici cea mai bună variantă este să stabilești cu furnizorul un Service Level Agreement, după nevoile tale și după bugetul tău.
O altă problemă este latența diferită de la un server la altul, de la un site la altul, acestea ducând de multe ori la erori. Poți trece și peste aceste probleme solicitând prin SLA ca serverele tale să se afle toate, fizic, în aceeași locație.
3. Costul
Operatorii de cloud public vor avea costuri de mentenanță per server mai mici decât poți avea tu, motiv pentru care cloud-ul public este o soluție pentru bugete de IT strânse. Cu toate acestea, în special în Europa de Est, nu se întâmplă tocmai așa, datorită faptului că de obicei nu sunt luate în calcul costurile cu resursele umane alocate și de asemeni, în calculul de cost operațional total, de obicei nu sunt luate în calcul spațiile și energia electrică.
4. Reglementările în vigoare
Din punct de vedere operațional, pentru un ofertant de cloud public este mai ușor să aducă la conformitate și să îndeplinească toate reglementările în vigoare. O face o singură dată pentru toți clienții. Pentru clientul final este mai facil să aleagă serviciile unui furnizor de cloud public decât să implementeze intern toate normele de securitate cerute de reglementările în vigoare.
Nu uita să pui în balanță
Și ce să alegem? Nu cred că se va mai pune multă vreme problema dacă să alegem sau nu cloud. O vom face. Dar de care? E imposibil de dat un răspuns valabil pentru toată lumea.
Fiecare alege partea de care se poate folosi mai ușor. Sau le poți alege pe amândouă.
Orice ai alege, pune în balanță toate elementele de mai sus: securitate, performanță, cost și reglementări.

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,