Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Primul laborator educațional pe patru roți, Fab Mobile, pleacă la drum în Moldova

Fab Mobile - pinmagazine

Asociația Fab Lab Iași anunță demararea unei inițiative în premieră pentru regiunea Moldovei.

Fab Mobile este un laborator educațional mobil menit să împrietenească elevii cu tehnologia, în cele mai îndepărtate sau defavorizate comunități din jurul Iașului. Astfel, din această toamnă, acest laborator pe patru roți va ajunge în 25 de școli din orașele mici și mediul rural din regiunea Moldova, unde mentorii Fab Lab Iași vor susține cursuri de producție digitală cu accent pe proiectare și imprimare 3D.

Laboratorul educațional mobil va fi dotat cu laptopuri, imprimante 3D, un scanner 3D, un mini-CNC, o imprimantă color multifuncțională, o presă pentru personalizat tricouri și una pentru personalizat căni, un set de LEGO robotică și mai multe kit-uri de microelectronică.


Prima oprire va avea loc săptămâna aceasta la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iași, unde ne vom întâlni cu liceenii din echipa de robotică CyLiis.

Fab Mobile reprezintă o investiție realizată alături de partenerii Fab Lab Iași, Fundația Orange, BCR, Școala de bani și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași.

„După câțiva ani în care am derulat cursurile de producție digitală Solidarity FabLab în spațiul nostru de coworking, am realizat că e important să ducem aceste ateliere direct la școlile din jurul Iașului, unde accesul la educația digitală este mai dificil. Ne vom baza pe sprijinul comunității de Alumni Solidarity FabLab pentru a ajunge la tinerii care își doresc să aprofundeze cunoștințe din lumea digitală. Scopul nostru este să popularizăm domeniile STEM și în mediile vulnerabile din regiune.”, declară Dan Zaharia, fondatorul Fab Lab Iași.

Fab Mobile - pinmagazine

Proiectul a primit sprijin financiar din partea programului internațional Solidarity FabLab, al Fundației Orange, în valoare de peste 50.000 de euro, investiți în echipamente moderne și mobilier customizat pentru interiorul unui Ford Transit Van.

“Suntem bucuroși că în parteneriat cu Fab Lab Iași organizăm de mai bine de 3 ani cursuri practice pentru tinerii din medii vulnerabile. Ne concentrăm în continuare eforturile pentru a duce educația digitală în cât mai multe zone din România. Ne entuziasmează ideea că, prin intermediul Fab Mobilului vom ajunge la acei viitori antreprenori care vor să descopere puterea tehnologiei și a instrumentelor digitale care ne vor face viitorul mult mai accesibil. “ a declarat Ovidiu Ana – Director executive Fundația Orange România.

Despre Fab Lab Iași

Spațiile de coworking dezvoltate de Asociația Fab Lab Iași în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (Fab Lab 1 din 2017), BCR (Fab Lab 2 din 2020), Adservio (Fab Lab 3 din 2023) oferă scenarii de folosire flexibilă (zone de demonstrații / concursuri, co-working, makerspace, săli de cursuri și videoconferințe, birouri dedicate) și funcționează ca o platformă independentă care catalizează inovația și colaborarea adresată comunității tehnice din Iași. Ambele locații sunt afiliate rețelei internaționale #FabLab de coworking și makerspace.

Despre Fundația Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Despre Școala de Bani

Școala de Bani BCR este cel mai amplu program de educație financiară din România si singurul program de educatie financiara din Europa care a intrat in Cartea Recordurilor. Scoala de Bani este o platformă educațională plină de resurse practice și instrumente care ajută in gestionarea eficienta a relatiei cu banii. Cu ajutorul cursurilor si a informatiilor utile, participantii învăța să-si organizeze veniturile mai bine și să-si îndeplinești obiectivele financiare, pentru a avea o viață mai bună.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Creativitate la locul de munca, pinmagazine

Modele actuale de management nu stimulează creativitatea la locul de muncă

Managerilor le place să vorbească despre a avea echipe creative, oameni creativi sau idei creative – dar cea mai mare parte din discursurile astea sunt goale de conținut. Așa cum confundăm „strategia” (care este o viziune pe termen lung) cu „operațiunile” (care este execuția de zi cu zi a strategiei), la fel confundăm adesea „asta a fost creativ!” cu „acesta este ceva care a făcut niște bani pentru noi, probabil dintr-un accident fericit.” 

Dragos Panainte, pinmagazine

2024 – Pledoarie pentru Reconectare

Iată-ne ajunși (și) la final de 2023. Un an provocator pentru culturile organizaționale – burnout, great resignation, quiet quitting & mental health – au fost