Publicația industriei TECH regionale

După cinci ani, MITP are acum 1200 de companii care plătesc un impozit unic – numai 7% din venit

Moldova_Park_Tehnologic_Virtual, pinmagazine

 Ce se mai întâmplă în una din cele mai îndrăznețe si simple soluții pentru un investitor – parcul tehnologic virtual din Republica Moldova?

Moldova este o țară cu un potențial extraordinar de inovare și de dezvoltare în sfera tehnologiilor și a produselor digitale. Pentru valorificarea acestui potențial și transformarea Moldovei într-o destinație regională de top pentru produse și servicii tech cu valoare adăugată înaltă, în 2018 a fost lansat Moldova Innovation Technology Park (MITP) pentru o perioadă de 10 ani. 

MITP este un parc virtual care servește drept punct de acces la cele mai inovative și performante servicii și facilități din domeniul tehnologic din țară. 

Conceptul fiscal inovativ în jurul căruia a fost construit parcul IT  este impozitul unic de 7% din cifra de afaceri, impozit care scutește antreprenorii și angajații acestora de impozite salariale, impozit pe profit și alte taxe locale / imobiliare / rutiere. În prezent, acest impozit este garantat de către stat până la 1 ianuarie 2026, oferind  antreprenorilor nu doar previzibilitate, dar și cea mai bună ofertă fiscală din Europa Centrală și de Est. 

Datorită acestui model fiscal, Republica Moldova a simplificat esențial birocrația aferentă calculării, declarării și achitării impozitelor, oferind antreprenorilor și investitorilor din sfera IT, R&D și creativă posibilitatea de a se focusa pe dezvoltarea afacerilor lor.

De asemenea, parcul facilitează documentarea imigraționistă a expaților în cadrul Programului IT Visa, care permite obținerea unui permis de muncă pentru o perioadă de 4 ani (în cazul managerilor IT) și, respectiv, 2 ani (în cazul specialiștilor IT). În Moldova lucrează la moment câteva sute de programatori străini, iar pe agenda legislativă curentă se analizează posibilitatea angajării străinilor la distanță, oferind în perspectivă oportunități nelimitate de atragere a talentelor și formare a echipelor internaționale.

În doar 5 ani de activitate, MITP a devenit o istorie de succes, derivată din angajamentul statului, sectorului privat și donatorilor de dezvoltare a ecosistemului IT și inovare digitală din Republica Moldova, fiind recunoscut inclusiv la nivel internațional.

Cele mai recente rezultate ale parcului au fost prezentate de echipa MITP în cadrul SUM IT UP, un eveniment bianual dedicat industriei tech din țară și actorilor cheie implicați în dezvoltarea ecosistemului IT și inovare digitală.  Impactul MITP asupra dezvoltării exponențiale a sectorului IT din Moldova este indubitabil și a depășit orice așteptări. 

  • În prezent, parcul reunește aproape 1200 companii rezidente, contribuind la apariția a 800 business-uri noi pe piața moldovenească din 2018 până acum. 
  • Totodată, oferta MITP a reușit să convingă 200 companii cu investiții străine (dintre care 100+ cu capital UE) să își dezvolte afacerea în Moldova. 
  • Investițiile externe provin din peste 40 de țări, majoritatea investitorilor fiind din SUA, România, Germania, Italia și Marea Britanie. 
  • De asemenea, majoritatea serviciilor și produselor digitale dezvoltate de către rezidenţii MITP sunt orientate către piețelele externe, exportul de servicii reprezentând peste 86% din cifra de afaceri a companiilor rezidente și 10% din exporturile totale ale țării. 

Interconectarea cu piețele internaționale atât din perspectiva exporturilor, cât și a investițiilor, denotă atractivitatea Republicii Moldova pentru dezvoltarea business-urilor IT, R&D și creative, dar și competitivitatea soluțiilor digitale dezvoltate aici. 

Având în vedere oportunitățile de carieră în creștere și numărul tot mai mare de companii care angajează talente locale și internaționale, MITP a lansat Moldova IT Career Center – cea mai mare platformă de joburi IT, care listează peste 450 joburi vacante oferite de 85 companii locale și internaționale prezente pe piață. Puteți descoperi aici mai multe informații privind nivelul de remunerare a specialiștilor IT din Moldova, în baza unui studiu realizat în 2021 de către MITP în parteneriat cu PwC.

Economia Moldovei necesită această transformare facilitată de o platformă cu o viziune inovatoare precum cea a MITP. Parcul eficientizează practicile corporative, stimulează creșterea industriei și sprijină parteneriatul din ecosistemul tehnologiilor, contribuind la transformarea Moldovei într-o destinație regională de top pentru produse și servicii tech cu valoare adăugată înaltă.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.