Publicația industriei TECH regionale

Cel mai mare pol de business din afara Capitalei, dezvoltat de IULIUS în centrul Iașului, se extinde cu o nouă clădire de birouri clasa A

Palas Campus, pinmagazine

Ansamblul Palas este un concept urban dinamic, care a reușit prin anvergura sa și prin mixul complementar de funcțiuni să aducă un impact important pentru orașul Iași și pentru întreaga regiune a Moldovei. Proiectul gândit la scară largă continuă să se dezvolte, iar noi investiții se vor realiza în componenta sa office – United Business Center (UBC) – prin construirea celei de a opta clădiri de birouri clasa A. Aceasta va fi localizată pe strada Sfântul Lazăr și va avea o suprafață închiriabilă de 18.000 mp. Investiția vine după inaugurarea din acest an a Palas Campus – cea mai mare clădire de birouri din țară, care, pe lângă companiile importante din industrii precum IT&tech și automotive, cărora le-a devenit sediu, a atras și servicii dintre cele mai ofertante: restaurante și cafenele, clinici, centru de fitness și salon de înfrumusețare. Mai multe despre planurile investiționale și noile companii care și-au deschis recent sedii în Iași ne povestește Ionuț Pavel, Office Buildings Manager Palas Iași & Palas Campus. 

Datorită conceptului care a stat la baza proiectului mixed-use Palas, Iașul găzduiește unul dintre cele mai puternice poluri de inovație din România. Care sunt următorii pași pentru dezvoltarea proiectelor IULIUS în Iași? 

Anul acesta, am inaugurat Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România, care este sediul a 13 companii multinaționale, giganți din industria IT și automotive și unde peste 5.000 de specialiști dezvoltă proiecte cu impact mondial. Este o clădire care prin arhitectură (include și grădini suspendate), soluții eficiente și localizare se remarcă în peisajul imobiliar din regiune și chiar din țară. O amprentă care ține de viziunea companiei IULIUS de a-și realiza dezvoltările cu responsabilitate pentru oameni, atenție deosebită pentru spațiile verzi și principiile green, direcție în care va continua și investițiile viitoare. Astfel, în 2024 va începe dezvoltarea celei de-a opta clădiri de birouri clasa A, parte din ansamblul Palas Iași, ce va fi amplasată pe strada Sfântul Lazăr (fosta locație a unei stații de carburanți), va avea 14 niveluri (parter, mezanin, 10 etaje) și o suprafață de 18.000 mp. Imobilul va avea sisteme smart de operare, presupune o investiție de aproximativ 40 milioane de euro și va beneficia de parcare subterană pe două niveluri, care va fi conectată cu parcarea subterană existentă a ansamblului, poate cea mai mare din România, cu peste 2.500 de locuri. 

Avem alături parteneri care ne aleg din rațiuni de eficiență și standarde înalte de mai bine de zece ani, dar continuăm să atragem și companii care ajung pentru prima dată în regiune, astfel că asemenea investiții sunt necesare. 

Ce companii noi și-au deschis birouri la Iași în ultima perioadă?

Nume importante, specializate în tehnologii de top, au ales Iașul pentru deschiderea unui birou aici, astfel că s-a creat un adevărat ecosistem de companii creative și inovative în oraș. Iar prin mixul de servicii pe care îl dezvoltăm continuu în rețeaua din Iași și condițiile de muncă la cele mai înalte standarde, continuăm să atragem nume noi. De exemplu, șase dintre cele 13 companii multinaționale care au sediul în Palas Campus au deschis primul lor birou în reginea de nord-est (Microsoft, AMD, Hella, Visma Software, HTEC), dar inaugurări în premieră am avut în ultima perioadă și în alte clădiri din UBC Iași.  Este vorba despre Preh România – divizie a furnizorului internaţional pentru industria constructoare de autovehicule, care și-a inaugurat biroul de peste 4.500 mp în UBC 5, în luna septembrie 2023. Acestora li se adaugă și companiile: Genpact, Qualcomm, rinf.tech., Infineon Technologies, Orange IT, Suvoda, camLine, Codeless.

De asemenea, prin noua dezvoltare venim în întâmpinarea planurilor de creştere ale companiilor care manifestă interes pentru proiectele IULIUS, având deja negocieri în diferite etape. Foarte multe companii vin din zona automotive, atrase de faptul că Iașul este un hub performant care oferă o bază de talente cu abilități tehnice de cel mai înalt nivel, dar și pentru multele facilități pe care le oferă zona office, ce îi ajută pe angajați să găsească echilibrul între viața profesională și cea personală. În rest, birourile sunt ocupate de companii mari, care și-au crescut treptat suprafețele închiriate și au prelungit contractele, fiind susținute de business. În centrul orașului, în rețeaua UBC și Palas Campus, avem acum 70 de companii, cu 14.000 de angajați.

Cum și-a completat mixul de chiriași Palas Campus?

Palas Campus este conceput ca un proiect mixt integrat, astfel încât angajații să beneficieze de toate serviciile de care au nevoie. La parter există două restaurante: Chin Chin, ce are specific asiatic și Local by Krud – un concept local ce susține producătorii români și care pune la dispoziția clienților un meniu variat; primul centru de fitness și aerobic din Iași al Stay Fit Gym, dar și braseria Dulcinella, ce are o ofertă variată de dulciuri, sandwich-uri și meniuri pentru mic dejun sau prânz. Cafenelele Teo`s Café, True Fine Coffee și Tucano Coffee sunt locurile potrivite pentru începutul zilei sau pentru o binemeritată pauză, iar farmacia Dr. Max, centrul medical – Emerald, laboratorul de analize – Praxis, clinica de înfrumusețare – Athena Medical Beauty și salonul Acutica completează mixul de retaileri. Acestora li se adaugă sucursala Allianz Țiriac și centrul de difuzare de presă – Xtime, iar în perioada următoare vor mai urma o serie de inaugurări, printre care și un supermarket.

Mai mult decât atât, periodic, în curtea interioară și în lobby-ul de la intarea în Palas Campus au loc și evenimente. Vara aceasta, angajații din clădirea de birouri s-au bucurat de ateliere de gătit, stand-up comedy, expoziții, dar s-au distrat și la ziua Franței și a SUA, iar perioada următoare vine cu o nouă serie de surprize.

Evenimentele de acest tip, care adună oameni pentru socializare și schimb de idei, fac parte din modul în care operăm proiectele și reprezintă un pilon al comunității UBC  & Palas Campus, formată din tineri entuziaști, creativi și dornici să se dezvolte pe toate planurile. 

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.