Articol scris de Cristina Petrache
Rețineți numele Creative Penguins – este numele unui startup ieșean care ar putea avea o contribuție importantă în următorii ani la depistarea în faze incipiente a bolii Parkinson. Pentru acesta, creatorul soluției, Andrei Stoleru, a dezvoltat pentru lucrarea de disertație susținută în urmă cu o lună la Facultatea de Automatizări și Calculatoare din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, o mănușă cu senzori pe care urmează să o prezinte în Italia, la Verona, unor membri din comunitatea medicală și academică.
De unde a venit ideea?
„Dispozitiv IoT pentru detectarea tremuratului asociat cu boala Parkinson“ se numește lucrarea concepută de fondatorul Creative Penguins, iar ideea care la dus pe masterandul în „Sisteme de distribuție și tehnologii web“ către crearea dispozitivului inteligent a venit din anturajul acestuia. „O persoană din familia mea a fost diagnosticată cu Parkinson. Iar apoi am aflat de unul dintre prietenii mei, care are o vârstă apropiată de a mea, diagnosticat și el cu Parkinson“, povestește Andrei Stoleru (35 ani).
În căutarea unei soluții care să-i ajute pe medici să pună mai rapid diagnosticul în boala Parkinson și să monitorizeze mai bine evoluția pacienților, Andrei a aflat că Parkinson este o afecțiune neuro-degenerativă cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume, fiind a doua cea mai frecventă boală neuro-degenerativă, după Alzheimer.
A aflat și că este o afecțiune „care afectează în special neuronii dopaminergici din creier, producând pierderea lor și deteriorarea circuitelor cerebrale implicate în controlul mișcării“. Boala Parkinson afectează de obicei persoanele în vârstă de peste 60 de ani, dar poate apărea și la vârste mai tinere“.
Cum tremurul, care este unul dintre simptomele bolii Parkinson, este mai greu de detectat, și-a propus să dezvolte o mănușă IoT (Internet of Things) capabilă să monitorizeze și să înregistreze datele referitoare la mișcările mâinii pacienților.
„O mișcare între 3–7 Hz este asociată cu Parkinson“, explică Andrei Stoleru, care a notat în lucrarea de disertație: „Utilizarea senzorilor de mișcare și a dispozitivelor IoT poate permite monitorizarea precisă și continuă a mișcărilor pacienților și detectarea semnelor timpurii ale bolii Parkinson, prin analizarea frecvenței tremuratului mâinii“.
Cum funcționează mănușa
Implementarea soluției dezvoltată de fondatorul Creative Penguins ar permite, crede acesta, o monitorizare continuă și precisă a tremuratului mâinii, oferind astfel oportunitatea de a identifica variațiile și tendințele acestuia de-a lungul timpului.
Ceea ce va ajuta la diagnosticarea precoce și la intervenția promptă în gestionarea bolii Parkinson, cu potențialul de a îmbunătăți prognosticul și calitatea vieții pacienților.
Pentru a realiza mănușa inteligentă capabilă să detecteze simptomele de Parkinson în stadii incipiente, Andrei Stoleru a utilizat o placă de dezvoltare care oferă conectivitate Wi-fi, un senzor pentru a detecta mișcările mâinii (senzor care „integrează atât un accelerometru triaxial, cât și un giroscop triaxial pe aceeași placă, permițând măsurarea accelerației și a vitezei unui obiect în mișcare“) și o baterie reîncărcabilă, conectată la placa de dezvoltare, care asigură autonomia mănușii. A realizat apoi partea de software și aplicația în care urmau să fie vizualizate datele.
„Mă interesează să dezvolt partea de cercetare“
După realizarea dispozitivului, a urmat etapa experimentelor. „Am putut confirma funcționarea dispozitivului pe câteva persoane de la bunica din sat. Acum, in Italia, mă interesează să găsesc un profesor sau un doctorand care să mă ajute pe partea de cercetare“, spune Andrei.
De altfel, și în lucrarea de master a subliniat că rezultatele experimentului, deși sunt promițătoare, trebuie confirmate pe un eșantion mai mare de pacienți: „Cu toate acestea, rezultatele obținute în această etapă inițială de evaluare susțin viabilitatea și potențialul metodei propuse de detecție a bolii Parkinson“.
Dintre cele 12 persoane cu vârste între 28 și 89 de ani, testate de Andrei Stoleru în timpul experimentelor (realizate sub îndrumarea unui medic neurolog), jumătate erau deja diagnosticate cu Parkinson (diagnostic dat de medic), în timp ce cealaltă jumătate nu prezentau urme de tremurat.
În cadrul unuia dintre experimente, persoanele au fost rugate să efectueze cinci exerciții de intensitate diferită, „pentru a se putea compara rezultatele atât în amplitudine, cât și în diversitate“.
Trei pacienți din grupul țintă, detectați cu boala incipientă
Mai exact, în timpul celor cinci exerciții, persoanele testate au fost rugate să stea cu mâna întinsă pe masă, în repaus să stea cu un pix în mână fără să scrie nimic; să stea cu mâna întinsă deasupra mesei la 10 cm; să stea cu un măr în mână și să stea cu o cană plină cu apă în mână.
Mănușa a colectat date despre mișcările mâinii pacienților testați. În urma analizării datelor, IT-istul a concluzionat că „soluția propusă de detecție a tremuratului asociat cu boala Parkinson a avut o rată de acuratețe de 100% în comparație cu diagnosticul dat de medic și adițional a reusit să identifice semne timpurii de tremurat asociat cu boala Parkinson la 3 pacienți din grupul țintă“.