Publicația industriei TECH regionale

O machetă a centrului istoric al Iașului, creată cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație

Centru istoric al Iașului a fost refăcut în format 3D cu ajutorul scanerelor și dronelor profesionale ultra-moderne. Imaginile colectate atât de la sol, cât și din aer au fost modelate cu ajutorul unor softuri speciale și transformate în machete printate 3D.

Macheta cuprinde o suprafață de aproximativ 2 kilometri pătrați și include câteva dintre cele mai importante clădiri din centrul istoric al Iașului: Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitană, Biserica Trei Ierarhi, Casa Dosoftei sau Biserica Sf.Nicolae. Macheta a fost creată pentru un concurs internațional de arhitectură organizat de Grupul IULIUS, care vrea să pună în oglindă orașul de azi și cel de mâine și să găsească soluții inovative pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Anastasie Panu.

Macheta prezintă o imagine fidelă a centrului Iașului în miniatură, cu referințe arhitecturale valoroase și clădiri simbol, care încorporează mare parte din istoria orașului. Aceasta reproduce imaginea Iașului la 2 dimensiuni: 1:500, respectiv 1:1000. „Pentru această machetă am utilizat scanere de sol de ultimă generație, precum și drone cu senzor de tip LIDAR. Cu ajutorul lor am scanat 3D o suprafață extinsă, într-un timp scurt. Datele au fost procesate și modelate de experții noștri cu ajutorul softurilor de specialitate, pentru a genera o imagine fidelă a centrului istoric al Iașului”, explică Ionuț Borta, reprezentantul companiei Graphein TopoIași, companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D și care a realizat macheta.

Compania spune că acest tip de scanare este folosită pe scară largă în industria construcțiilor pentru a oferi date precise, cu care se pot face bugetări și planificări clare ale proiectelor de intervenție. Practic, cu ajutorul „radiografiei” exacte a situației din teren se poate proiecta cu precizie milimetrică obiectivul de interes, fără a fi nevoie de deplasarea în teren al arhitectului. 

Primarii din țările Vestice iau decizii de urbanism în timp record pe baza scanărilor 3D

În țările din Vest, astfel de sisteme de scanare și modelare 3D sunt utilizate de primării la scară largă. Administrațiile locale folosesc sistemul pentru analize urbane complexe, pentru verificarea fondului construit sau pentru a consulta populația pentru diverse PUZ-uri. Sistemul se poate conecta la baza de date cadastrală sau la cea a impozit. Cel mai important este însă oferirea autorizațiilor de construcție într-un timp scurt și fără erori.

„În țări precum Finlanda, Estonia sau Polonia acest sistem este deja implementat. La rândul nostru, am demarat un proiect pilot pentru digitalizarea municipalităților și credem că, pe termen lung, acesta este viitorul urbanismului”, spune Ionuț Borta.

Edilii are astfel la dispoziție o imagine fidelă asupra orașului. Aceasta poate fi fizică – sub formă de machetă – sau digitală. Specialiștii din administrație obțin informații în timp real, de la numărul de clădiri și suprafața verde a orașului, până la arbori sau mobilier urban și iau decizii de urbanism folosindu-se de aceste date.

Proiectarea viitorului se migrează spre digital

Prin scanarea 3D cu laser se obține copia fidelă în format digital a patrimoniului construit, fără a pierde niciun detaliu. Astfel, arhitecții  și specialiștii din domeniu pot ulterior să restaureze monumentele istorice având ca beneficii precizia foarte mare, dar și costuri mult mai mici.

De altfel, întreaga piață a proiectării și arhitecturii face tranziția spre digitalizare. „Avem clienți care au refăcut designul unei case fără să o fi vizitat niciodată. Noi am scanat imobilul, am transmis imaginile modelate 3D în format digital, iar arhitectul a lucrat totul de la distanță”, spune reprezentantul Graphein TopoIași.

Graphein TopoIași este o companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D pentru proiecte de construcţii. Biroul din Iași a fost deschis în luna octombrie 2021, în sistem de franciză. În prezent, în cadrul biroului lucrează 12 specialiști, iar echipa este în plină extindere cu proiecte în Iași, Suceava, Vaslui și Bacău.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.