N

Noul Iasi – o dezbatere pe problemele industriei regionale IT

Din 10 locuri de munca in IT scoase pe piata, se ocupa numai 4. Asta e cererea si asta e capacitatea noastra de a oferi forta de munca la aceasta cerere, anunta Florin Talpes, CEO Bitdefender, ce a moderat un eveniment organizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) la Iasi pe 22 noiembrie.
Cu titlul atractiv de “Noul Iasi. Capitala Moldovei ca pol major de crestere tehnologica a Romaniei”, intilnirea a fost onorata si de presedintele Klaus Iohannis.
Evenimentul a avut cinci teme importante:

  • Resursa umana la nivel local
  • Digitalizarea economiei si a administratiei locale
  • Stimularea dezvoltarii industriei de servicii globale IT
  • Stimularea antreprenoriatului IT
  • Specializarea inteligenta

Avem o problema majora cu profesorii din invatamintul superios de informatica – in ultimii 5 ani am scos la concurs, annual, cite 10 posturi, si abia se inscria cite o persoana. Salariile din invatamint pentru cei care au expertiza in IT nu pot concura cu cele din privat”, crede decanul Facultatii de Informatica de la Universitatea Al I Cuza. Masteranzi tot mai putini, doctoranzi si mai putini – Romaniei ii trebuie un plan pentru a stimula invatamantul superior ce produce pentru industria IT&C.
Invatamintul dual ar putea fi o solutie, au fost de parere unii dintre cei prezenti la dezbatere, dar capacitatea de a umple golul in zona fortei de munca este inca scazut.
A fost o intilnire foarte scurta petru temele foarte importante aruncate in dezbaterea publicului dar alte evenimente pe aceste teme vor fi organizate in curind, au anuntat organizatorii – ANIS.

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.