Publicația industriei TECH regionale

Noul Iasi – o dezbatere pe problemele industriei regionale IT

Din 10 locuri de munca in IT scoase pe piata, se ocupa numai 4. Asta e cererea si asta e capacitatea noastra de a oferi forta de munca la aceasta cerere, anunta Florin Talpes, CEO Bitdefender, ce a moderat un eveniment organizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) la Iasi pe 22 noiembrie.
Cu titlul atractiv de “Noul Iasi. Capitala Moldovei ca pol major de crestere tehnologica a Romaniei”, intilnirea a fost onorata si de presedintele Klaus Iohannis.
Evenimentul a avut cinci teme importante:

  • Resursa umana la nivel local
  • Digitalizarea economiei si a administratiei locale
  • Stimularea dezvoltarii industriei de servicii globale IT
  • Stimularea antreprenoriatului IT
  • Specializarea inteligenta

Avem o problema majora cu profesorii din invatamintul superios de informatica – in ultimii 5 ani am scos la concurs, annual, cite 10 posturi, si abia se inscria cite o persoana. Salariile din invatamint pentru cei care au expertiza in IT nu pot concura cu cele din privat”, crede decanul Facultatii de Informatica de la Universitatea Al I Cuza. Masteranzi tot mai putini, doctoranzi si mai putini – Romaniei ii trebuie un plan pentru a stimula invatamantul superior ce produce pentru industria IT&C.
Invatamintul dual ar putea fi o solutie, au fost de parere unii dintre cei prezenti la dezbatere, dar capacitatea de a umple golul in zona fortei de munca este inca scazut.
A fost o intilnire foarte scurta petru temele foarte importante aruncate in dezbaterea publicului dar alte evenimente pe aceste teme vor fi organizate in curind, au anuntat organizatorii – ANIS.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.