Aplicația targhetează persoanele bolnave de scleroză în plăci (o boală degenerativă a creierului ce duce la incapacitatea în timp a bolnavului de a se mișca). A fost dezvoltată de Ioana Gabriela Dobroiu, CEO al MSing with Trauma, începând cu patru ani în urmă, ea însăși fiind în această grupă medicală.
Algoritmul compune pe baza imaginilor RMN ale bolii.
„Cei care au scleroză în plăci au o suferință ascunsă, pentru că în general nu sunt crezuți de ceilalți. Nu ai nimic, nu se vede nimic, li se spune. Dar durerea? Dar leziunile? Cel afectat găsește totuși o modalitate să meargă înainte“, ne spune Ioana.
Lucrează la această aplicație de patru ani. A inventat algoritmul cu mult timp înainte, pe o cu totul altă idee – pentru că dorea să audă clădirile cântând, fiind și compozitoare de muzică de film și având și interese și abilități tehnice. „Mai apoi am considerat ideea cu clădirile ca fiind prea superficială și am dezvoltat MSing with Trauma, un proiect cu valențe terapeutice, ce își dorește să ajute bolnavi de scleroză în plăci”.
Aplicația convertește imaginile RMN, unde se văd leziunile, transformând valorile structurale și coloristice în Aplicația convertește imaginile RMN, unde se văd leziunile, transformând va lorile structurale și coloristice în compoziții unice muzicale. Practic, algoritmul compune pe baza imaginilor RMN ale bolii, dând o altă dimensiune bolii. „Avem prototip funcțional, versiunea Alpha. Introduci imaginile în aplicație, o citește, scoate piesa, versiunea mobilă are și opțiunea de a o salva”.
Aplicația e brevetată, pe moment, la nivel european, Ioana făcând anul acesta demersuri pentru brevetarea mondială. Proiectul a demarat și fără finanțare, membrii echipei lucrând în mare parte în regim de voluntariat. „Este un proiect de art therapy și music therapy, în dorința de a antrena ticuri pozitive cerebrale. În versiuni avansate ale aplicației, în Beta, dorim să implicăm frecvențe pe stiluri muzicale, astfel încât utilizatorul să preselecteze un stil muzical, acesta se va filtra prin RMN și va avea un rezultat la final, să vedem cum se va simți ulterior”.
Efectele neurologice vor fi cuprinse într-un studiu științific, a cărei structură Ioana Dobroiu a gândit-o deja, după o îndelungată documentare, cu ajutorul a doi medici specializați.
Carmen Ciulacu, CEO şi Co-fondator, Digital Stack – dezvoltator de cursuri personalizate de IT pentru angajaţi: „Oamenii sunt în centrul activității noastre. Am reușit să redefinim educația în IT din România”
Digital Stack a devenit, încă din 2019 – anul lansării, un partener esențial pentru companiile care își doresc să rămână competitive într-un mediu aflat în