Publicația industriei TECH regionale

Lansarea proiectului “STRATEGIA ECOSISTEMULUI DE STARTUP DIN ROMÂNIA”

Credem că România are potențialul de a deveni unul dintre principalele HUB-uri de startup la nivel european. O viziune comună clară, acțiuni solidare, colaborarea eficientă între actori-cheie, co-crearea de valori și transferul de cunoștințe, toate reprezintă baza de referință pentru realizarea unui ecosistem antreprenorial național puternic și competitiv.
Pornind de la cele menționate mai sus, ADR de Nord-Est, prin Rubik Hub, și-a asumat misiunea îndrăzneață de a crea un cadru național bine definit, pentru un mediu antreprenorial puternic și competitiv. Astfel, ADR Nord-Est a lansat proiectul „Strategia Ecosistemului de Startup din România”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Sprijin pentru Reforma Structurală (SRSP) și implementat în cooperare cu Comisia Europeană și Banca Mondială. Durata de implementare este de 20 de luni, iar rezultatul final va consta într-o Strategie de Dezvoltare a Ecosistemului de Startupuri din România, ce va fi realizată printr-un proces de co-creare între actorii relevanți ai ecosistemului antreprenorial, Banca Mondială, Comisia Europeană și reprezentanții autorităților guvernamentale.
Suntem motivați de încrederea în potențialul României de a contribui la inovația mondială prin startup-uri disruptive, de pasiunea pentru misiunea asumată, dar și de mediul și circumstanțele actuale în care România este o piață timpurie, cu nivel scăzut de creare de noi startup-uri, nivel scăzut de inovație, cercetare, dezvoltare și antreprenoriat, lucruri care afectează în mod direct economia, numărul companiilor nou înființate și rata de supraviețuire a acestora.
Credem că generația de start-up din România se află într-un moment de genul „acum ori niciodată”, motiv pentru care considerăm acest proiect ca fiind definitoriu în mișcarea startup a noii generații. Ne propunem să creăm cadrul național care să permită startup-urilor din România să gândească măreț, să înceapă cu pași mici și să acționeze imediat! În același timp, le încurajam să construiască, să eșueze, să măsoare și să învețe prin abordarea bottom-up (de jos în sus), o abordare ce conferă putere și permite tuturor jucătorilor să contribuie direct și să influențeze rezultatul final.
„Îndrăznesc să spun că acest proiect are o abordare revoluționară, deoarece va reduce semnificativ decalajul dintre lumea antreprenorială inovatoare și disruptivă și lumea finanțărilor și programelor europene.” Vasile Asandei – Director General ADR Nord-Est
„M-am întrebat de multe ori: Cum poate România să oprească hemoragia de talente? Am locuit într-un ecosistem în care oamenii colaborau în amonte și în aval în lanțul valoric, nefiindu-le teamă să viseze măreț și să țintească sus! Asta îmi doresc și eu pentru țara mea, să devină un mediu în care oamenii să poată ajunge la cea mai bună versiune a lor, un hub al inovației, un loc pe care tânăra generație să nu își dorească să îl părăsească! ” Vlad Gliga – CEO Rubik Hub
Îi apreciem pe toți cei implicați în acest proiect și le mulțumim pentru sprijinul, contribuția și colaborarea lor, curentă și viitoare! În același timp dorim să ne conectăm cu actori relevanți din ecosistem, care împărtășesc aceeași viziune, doresc să se alăture misiunii și simt că pot contribui la construirea Strategiei Ecosistemului de Startup din România pentru noua generație.
 

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Laser Valley Innovation Bootcamp

Laser Valley Innovation Bootcamp revine pe 14 iunie. Peste 100 de participanți, așteptați la evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie

aser Valley Innovation Bootcamp revine în orașul Măgurele pentru al doilea an consecutiv. Evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie aduce împreună cercetători, antreprenori și studenți pasionați de inovație și tehnologie. Peste 100 de participanți sunt așteptați în cadrul Laser Valley Innovation Bootcamp. Evenimentul se va desfășura între 14 – 16 iunie la Conacul Oteteleșanu și Biblioteca Națională de Fizică din Măgurele (Ilfov).