Publicația industriei TECH regionale

Inovația prinde viață: câștigătorii Innovation Labs 2025, anunțați la Demo Day

Innovation Labs, pinmagazine

#makeitreal: De la idee la produs validat

Cu o tradiție universitară solidă și o amprentă națională, Innovation Labs s-a afirmat în ecosistemul de inovare ca fiind cel mai longeviv program de educație antreprenorială dedicat startup-urilor de tehnologie. De peste un deceniu, Innovation Labs a inspirat mii de tineri antreprenori și a devenit o platformă de lansare pentru numeroase afaceri de succes.

Finalul fiecărei ediții Innovation Labs este, în mod tradițional, celebrat prin evenimentul Demo Day – moment care marchează evoluția remarcabilă a echipelor, de la primele idei conturate la Hackathoanele din martie, pentru majoritatea dintre echipe, până la produse validate cu utilizatorii finali. Acest progres este rezultatul perseverenței, al muncii intense în echipă și al sprijinului constant oferit în cadrul programului de pre-accelerare.

Care este parcursul echipelor din program până la finala Demo Day? În martie anul acesta, 262 de echipe dornice să dezvolte un startup tehnic în cadrul Innovation Labs au participat la cele patru Hackathoane organizate în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Dintre acestea, 80 de echipe au fost selectate pentru a intra în programul intensiv de mentorat de 10 săptămâni, parcurgând sesiuni teoretice și mentorat aplicat pe etapele cheie în dezvoltarea startup-urilor lor. 

Cele mai promițătoare 27 de echipe la nivel național, alese după mai multe etape eliminatorii, au avut oportunitatea de a-și prezenta soluțiile în cadrul Startups’ Fair – expoziție dedicată produselor dezvoltate în cadrul programului. Dintre acestea, 17 cele mai bune echipe și produse s-au calificat în finala Demo Day. Acestea au fost aduse ieri seară, în lumina reflectoarelor Teatrului Elisabeta din București, în fața publicului, a juriului și a partenerilor din ecosistemul de inovație, concurând pentru unul dintre premiile Innovation Labs puse în joc.

În 2025, programul a fost implementat la nivel național, în cele patru centre Innovation Labs de către: Asociația Tech Lounge în București, Asociația Cluj Startups în Cluj-Napoca, Asociația Calemis în Iași și Timișoara Startups în Timișoara.

Viziunea Innovation Labs nu ar fi putut fi transpusă în realitate fără sprijinul din partea partenerilor de business. Anul acesta, partenerilor strategici ai programului Romanian – American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures li s-au adăugat partenerii principali BRD – Groupe Société Générale, Orange Romania, Eviden, și Auchan România, precum și partenerii locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Stripe România, Eximprod Grup, Arctic Stream, Ortec, PentestTools, Regnology, Tendersight și Genezio în București; Cloudflight, RebelDot, AROBS Transilvania Software, Wolfpack Digital, Linnify, CyberFolks și *exceptfriday în Cluj-Napoca; Sevio și Silk District în Iași și Haufe Group Romania în Timișoara

Implementarea ediției de program de anul acesta a beneficiat de sprijin și din partea celor 23 de universități partenere din 11 orașe, studenții acestora făcând parte din echipele calificate în urma celor patru Hackathoane.

Programul se bucură și de sprijinul partenerului instituțional UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării

Demo Day Innovation Labs 2025 – 27 mai, Teatrul Elisabeta

Pentru prima dată în edițiile recente, Demo Day Innovation Labs a avut loc într-o nouă locație, Teatrul Elisabeta din București, aducând inovația tehnologică în centrul capitalei.

Evenimentul din data de 27 mai a început la ora 16:00 cu Startups’ Fair, unde fiecare echipă și-a prezentat produsul tehnologic comunității Innovation Labs, la propriul stand. S-a creat astfel un context excelent pentru interacțiuni directe cu partenerii programului, mentori, investitori, jurnaliști, potențiali clienți, dar și utilizatori și publicul larg. În total, 27 de echipe și-au expus soluțiile, oferind și reprezentanților juriului ocazia unei prime evaluări a celor 17 echipe calificate în finală.

Finala Demo Day a început la ora 18:00, aducând pe scenă cele mai promițătoare 17 echipe din cadrul programului, selectate la nivel național. Rând pe rând, pitcherii, susținuți de colegii lor în audiență, au prezentat soluțiile dezvoltate de echipele lor în ultimele trei luni, răspunzând întrebărilor juriului și încercând să demonstreze că produsul lor merită unul dintre premiile celei de-a 13-a ediții Innovation Labs. 

Ediția din acest an s-a remarcat prin diversitatea și relevanța produselor propuse: de la soluții medicale bazate pe tehnologie, până la inovații pentru industriile IT și retail, dar și produse digitale cu impact social, dedicate ONG-urilor și categoriilor vulnerabile. Cele 17 echipe finaliste, alese din 80 de echipe care au intrat în program în urma Hackathoanelor din martie, au demonstrat, marți, pe scena Demo Day, că produsele lor răspund unor nevoi reale și au potențial de impact atât în plan național, cât și internațional. Soluțiile prezentate reflectă creativitatea, efortul și perseverența echipelor, precum și capacitatea organizatorilor Innovation Labs de a-i ghida pe tineri pe calea antreprenorială și de dezvoltare de produse.

Evenimentul a fost moderat de co-fondatorii programului Flavia Husar, Chief Innovation Officer, și Daniel Rosner, Chief Growth Officer, cărora li s-a alăturat, ca moderator, Mihai Crăciun, fondator Collegio.

Trofeele „Grand Prize”, „Investment Prize”, „Best Emerging Start-up”, „Best Product”, „Public Vote”

Echipele CO2 Angels, Tecky, Faur.ai și Fynalyze au fost cele mai apreciate de juriu și public, datorită produselor și prezentărilor lor remarcabile. Valoarea le-a fost recunoscută prin câștigarea celor 4 premii Innovation Labs: „Grand Prize Award”, „Best Emerging Start-up Award”, „Best Product Award” și, respectiv, „Public Vote Award”. 

În plus, pentru al doilea an consecutiv, partenerul strategic al programului, Early Game Ventures, a oferit premiul „Investment Prize”. Acesta a revenit echipei MindFood AI.

Trofeul „Innovation Labs Grand Prize” a fost câștigat de echipa CO2 Angels, care dezvoltă o soluție bazată pe inteligență artificială și date satelitare pentru monitorizarea carbonului din sol, ajutând fermierii să-și reducă costurile și să crească producția agricolă. Andrei Pitiș, co-fondator Innovation Labs și fondator și CEO Genezio, și Roxana Vitan, președinte al Fundației Româno-Americane, au înmânat acest trofeu echipei câștigătoare.

Investiția de €500.000 a fost obținută de echipa MindFood AI. Premiul „Investment Prize” a fost oferit pe scenă de Cristian Munteanu, fondator și Managing Partner al Early Game Ventures. Aplicația dezvoltată de MindFood AI analizează fotografiile meselor, afișează instant caloriile și macronutrienții, și oferă sfaturi personalizate pentru o alimentație echilibrată, adaptată obiectivelor utilizatorilor. 

Trofeul „Best Emerging Start-up” a revenit echipei Tecky, formată din elevi de liceu. Tecky dezvoltă un agent bazat pe inteligență artificială care acționează ca un angajat virtual, automatizând orice sarcină repetitivă prin comenzi în limbaj natural, direct în sistemul de operare al utilizatorului. Răzvan Rughiniș, co-fondator Innovation Labs și prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UNSTPB, este cel care a predat acest trofeu echipei câștigătoare.

Trofeul „Best Product” a fost câștigat de echipa Faur.ai, al cărei produs inovativ simplifică procesul de adoptare a inteligenței artificiale generative în companii, oferind soluții optimizate și flexibile pentru o gamă largă de aplicații, de la generare de text la procesare video și imagini. Flavia Husar, co-fondator și Chief Innovation Officer Innovation Labs, a oferit premiul.

Trofeul „Public Vote”, acordat pe baza votului publicului, a fost decernat echipei Fynalyze care creează o platformă de agenți AI care ajută instituțiile financiare să respecte reglementările și să aplice procedurile interne prin generarea automată de fluxuri de lucru. Daniel Rosner, co-fondator și Chief Growth Officer Innovation Labs, a înmânat celei mai votate echipe de către public această distincție.

Flavia Husar, co-fondator și Chief Innovation Officer Innovation Labs, a menționat că: „Anul acesta, echipele au trecut dincolo de idee – au construit cu sens, au dat dovadă de maturitate și au arătat că gândesc cu adevărat ca oameni de produs. La Innovation Labs, punem produsul în centrul a tot ceea ce facem, iar generația de anul acesta ne-a demonstrat că inovează nu doar de dragul tehnologiei, ci pentru oameni și nevoi reale.”

Daniel Rosner, co-fondator și Chief Growth Officer în cadrul Innovation Labs a ținut să accentueze că: „Succesul unui antreprenor nu se măsoară doar prin curaj și determinare, ci și prin sprijinul unui ecosistem solid. La Innovation Labs, din 2013, cultivăm un mediu colaborativ care aduce împreună antreprenori, mentori, parteneri de business și investitori, pentru a sprijini inovația românească. Împreună putem construi viitorul tehnologic al României!”


Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2025 este un program educațional organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Cluj Startups, Asociația Calemis și Timișoara Startups.

Echipele participante în cele patru centre naționale în programul de mentorat de aproape 3 luni au beneficiat de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange Romania, Eviden și Auchan România, având Romanian – American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării ca partener instituțional.

Ediția de program de anul acesta a fost implementată cu ajutorul partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Stripe România, Eximprod Grup, Arctic Stream, Ortec, PentestTools, Regnology, Tendersight și Genezio în București; Cloudflight, RebelDot, AROBS Transilvania Software, Wolfpack Digital, Linnify, CyberFolks și *exceptfriday în Cluj-Napoca, Sevio și Silk District în Iași și Haufe Group Romania în Timișoara.

Programul se bucură de sprijinul constant oferit de 23 universități de top din România din 11 orașe

  • în Arad: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș’’ și Universitatea „Aurel Vlaicu”;
  • în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și Academia de Studii Economice;
  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
  • în Cluj-Napoca: Universitatea „Babeș–Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară;
  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”; 
  • în Oradea: Universitatea din Oradea;
  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga”;
  • în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
  • în Târgu Mureș: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”;
  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”.

Distribuie și tu:

Gala Tech PIN Awards 2025

Industria regională tech și-a desemnat câștigătorii anului, în cadrul Galei PIN AWARDS 2025, care a avut loc marti, 10 iunie 2025. Evenimentul s-a bucurat de

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,

PIN gala 2025, pinmagazine

Gala Tech PIN Awards 2025

Industria regională tech și-a desemnat câștigătorii anului, în cadrul Galei PIN AWARDS 2025, care a avut loc marti, 10 iunie 2025. Evenimentul s-a bucurat de