Publicația industriei TECH regionale

InnovX-BCR – Venture Capital Bootcamp

6 alumni ai InnovX-BCR Venture Capital Bootcamp, primul program de accelerare pentru fonduri de investiții din Europa Centrală și de Est, vor să finanțeze cu 155 de milioane de euro start-up-uri din tehnologie.

București, 21 decembrie: Acceleratorul de businessuri de tehnologie InnovX-BCR a finalizat recent primul program dedicat fondurilor de investiții de tip venture capital (VC) din regiunea Europa Centrală și de Est. Din 14 echipe participante în program, 6 dintre ele au devenit alumni și urmează să deschidă fonduri de investiții de tip venture capital prin care și-au propus să investească 155 de milioane de euro în următorii ani în start-up-uri de tehnologie din Europa Centrală și de Est, cu accent pe piața românească. 

Din cele 6 fonduri de investiții care au finalizat grupa Venture Capital Bootcamp InnovX-BCR, două sunt de tipul Corporate Venture Capital (CVC), desprinse din companii deja active pe piață: 

  • Dicor Holding (Corporate VC) – are în plan să lanseze un fond corporativ de 5 milioane de euro pentru a susține startup-urile românești din faza de pre-seed/seed, în special din domeniile agribusiness & agritech, având în vedere și soluții din industrii complementare domeniului agri.
  • Energy Capital – este un fond de capital de risc în mai multe etape, în valoare de 30 de milioane de euro, care investește în sectorul energetic din Europa Centrală și de Est, cu un istoric care include finanțarea unor proiecte energetice în România de peste 300 de milioane de euro.
  • E.V.A. Capital – lansează un fond de investiții de tip seed, în valoare de 50 de milioane de euro orientat spre investiții în companii din domeniul științelor vieții care au un impact pozitiv în îmbunătățirea calității vieții, inclusiv în sinergie cu inteligența artificială. Fondul va fi orientat în proporție de minimum 50% către firme co-fondate de femei.
  • Future Now Capital – este un fond de capital de risc în mai multe etape, în valoare de 30 de milioane de euro, destinat să investească în întreprinderi nou înființate din Uniunea Europeană (întreprinderi axate pe o misiune clară în tehnologie, cu un set de valori clar definite, cu o evaluare de până la 10 milioane de euro). 
  • Netopia Ventures (Corporate VC) – lansează un fond de risc de 15 milioane de euro în fază incipientă, axat pe modele de afaceri bazate pe tehnologie din România și din alte țări din ECE, care au ca scop stimularea economiei de platforme digitale.
  • OPX Ventures – lansează un fond de capital de risc și suport operațional, care vizează atragerea a 25 de milioane de euro pentru a investi în start-up-uri de tehnologie din Europa Centrală și de Est, în jurul unei echipe cu experiență în investiții, management și tehnologie.

“Într-o Europă care se află în plină căutare a propunerii sale economice pentru următorul ciclu, e important să vorbim despre viitorul României ca hub puternic de start-up-uri și incubator de inovație. De aceea, contribuim la extinderea ecosistemului de start-up-uri care creează valoare adăugată în economia reală și căutăm parteneri alături de care să susținem viitoarea generație de fonduri de investiții în soluții de tehnologie. Pentru că avem nevoie să creștem numărul de investitori de pe piață, dar și pentru că parteneriatele sunt cele care duc la creșterea ariei de aplicabilitate a tehnologiei. Avem nevoie să încurajăm investițiile în inovație, cercetare și dezvoltare, pentru că doar așa vom avea o economie competitivă”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.

“Credem foarte mult în formarea unor legături care pot duce afacerile din tehnologie la următorul nivel. Cu acest gând în minte, acum aproape patru ani, am dezvoltat InnovX-BCR, programul dedicat start-up-urilor din tehnologie. Iar astăzi vorbim despre un accelerator care a susținut 152 de start-up-uri să scaleze. Pasul firesc a fost să susținem creșterea de investitori în România și în regiune, lansând primul program de accelerare pentru fonduri de tip venture capital din Europa Centrală și de Est. Vrem ca afacerile din tehnologie să aibă cât mai multe resurse de creștere și acest obiectiv poate fi atins prin extinderea numărului de fonduri de tip venture capital”, spune Daniel Dumitrescu, CIO InnovX.

Fondurile de investiții au fost evaluate de un juriu format din Ana Bobîrcă (Partner / Chief Investment Officer at CEFS), Suleiman Arabiat (Senior Investment Manager Elevator Ventures), Roula Bachtalia (Director egg – enter•grow•go Eurobank), Liviu Munteanu (Partner Founders Bridge), Elemer Eszter )Managing Partner Impact Ventures), Alin Stanciu (Partner Catalyst Romania), Marius Adrian Lupu (Business Development Manager ERSTE Private Banking), Cristina Bucur (Managing Director cleverage.vc), Valentin Filip (Managing Partner Fortech Investments), Sonia-Denisa Fedorovici (Head of Legal & GP ROCA X) și Marius Diaconu (Founder Altius SA). 

Cele 14 echipe au participat timp de 10 săptămâni într-un program intensiv de accelerare, la care au participat 25 de mentori cu experiență în crearea și dezvoltarea de fonduri de investiții. Pasul următor pentru cei 6 alumni este ca aceștia să deschidă fonduri de investiții venture capital și să atragă atât finanțare, cât și start-up-uri în care să investească.

Companiile aflate la început de drum și cu potențial de creștere au nevoie de investiții pentru a crește. Fondurile de investiții de tip venture capital (sau capital de risc) sunt formate din antreprenori, investitori private sau companii care alocă resurse pentru start-up-uri care au perspectivă de creștere pe termen lung.

Acceleratorul de business InnovX-BCR este un proiect realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Oracle, IBM, Startup Grind, Mindspace, DLA Piper, EY, MIT CEE Forum, Amazon și multe alte companii deschise inovării. BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice.  Mai multe detalii despre Acceleratorul InnovX-BCR: www.bcr.ro/accelerator și www.innovx.eu.

*  *

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.

BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 18 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 326 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 în România pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de cea mai mare rețea națională de ATM-uri și mașini multifuncționale –  1.700 de echipamente, aproximativ 11.300 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. 

*  *

BCR – Comunicare Corporativă

Adela Stoicescu, e-mail:[email protected] telefon: 0721.266.994

Această informaţie este disponibilă şi pe pagina noastră web la: www.bcr.ro

Pentru detalii referitoare la produsele și serviciile BCR vă rugăm să folosiți următoarele modalități de contact

InfoBCR 

Web: www.bcr.ro

Email: [email protected]

Telefon: *2227, număr cu tarif normal apelabil din rețelele naționale fixe/mobile Telekom, Orange, Vodafone, RDS-RCS

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Peste 50 de nominalizări la PIN AWARDS 2024!

Multe companii au nominalizat în echipă. În total, au fost 98 de nominalizări, iar pe lista finală au ajuns 40 de companii, persoane și inițiative înscrise care vor fi publicate pe site-ul galei PIN awards: www.pinawards.ro