Publicația industriei TECH regionale

Impactul primelor 3 luni de Fab Lab la Iași

Fab Lab este o asociație non-profit care face parte din rețeaua internațională de laboratoare de fabricare digitală. Scopul său ultim este de sprijini si accelera dezvoltarea industriei tehnologice si beneficiază în eforturile sale de sprijinul Universității Tehnice “Gh. Asachi” Iași și a mediului de afaceri din Iași. În Iași a fost deschis pe 28 septembrie și în doar trei luni a reușit să implice unele dintre cele mai importante entități din domeniul tehnologic din regiunea Moldovei.
În doar trei luni de activitate, Fab Lab a spijinit evenimentele și inițiativele tehnologice, coagulând comunitatea tehnologică din Iași într-un spațiu care a reunit comunități, profesioniști, studenți, profesori, companii, antreprenori, organizații, grupuri de inițiativă din domeniul tehnologic.
Echipa de arhitecti de la Miolk a obtinut Premiul secţiunii Amenajări Interioare în cadrul Regionalei de Arhitectură Moldova 2017 pentru proiectul Fab Lab Iași.
Fab Lab a sprijinit 15 evenimente tehnologice care au avut ca și scop sporirea domeniului tehnologic: EBEC Challenge (BEST Iași), Masterclass și Hackathon Codecamp, RoboWare (organizat de Societatea Antreprenorială Studențească), Workshop-uri și Hackathon TechFest, Lansare Electromobility Continental.
Spațiul a găzduit 20 de întâlniri ale comunităților tehnologice din Iași. Exemple de astfel de comunități sunt: Iași Artificial Intelligence, Iași JavaScript, CoderDojo, People of Design, Digital Marketing Meetup, HR for IT, Club Fab Lab.

În timpul săptămânii dar mai ales în weekend am avut constant in jur de 200 de cursuri și seminarii de IT, robotică și inginerie, susținute de Școala informală de IT, Iris Robotics, Akademia Kids și AIESEC.
De asemenea, ONG-uri, fundații sau diverse grupuri de inițiativă au găsit sprijin pentru organizarea a 30 de întâlniri și evenimente în Fab Lab Iași.
Printre aceste organizații sunt Fundația Comunitară Iași, BEST Iași, AIESEC TUIași, AIESEC Iași, ASII, Civic Heroes, REDU, JCI.
Spațiul găzduiește în prezent o serie de rezidenți care desfășoară activități tehnologice, de IT sau inginerie.
Eforturile Fab Lab s-au îndreptat și către stabilirea de relații și parteneriate naționale și internaționale, care au ca și scop plasarea orașului Iași pe scena marilor jucători tehnologici.

Astfel de inițiative demarate cu entități naționale și internaționale sunt Invest in Austria, organizat de Ambasada Austriei la București, Get ready for GDPR 2018, organizat de Ambasada Olandei la București, vizita delegației World Bank la Iași, Venture Cup Denmark. Totodată, am inițiat și schimburi de experiență între hub-uri precum Tekwill din Chișinău și ClujHub, urmând ca în 2018 să găzduim o conferință a spațiilor de co-working din regiunea Moldovei.
În ceea ce privește activitatea din lumea online și media, în cele trei luni de la apariție, Fab Lab Iași s-a bucurat de 40 de apariții media ce au făcut referire la spațiul de coworking, evenimente din Fab Lab sau la rezidenții săi. În social media, Fab Lab Iași are 2.800 de followeri pe Facebook si un reach maxim de aproximativ 70.000 persoane.

Companiile care au sprijinit Fab Lab Iași prin sponsorizări sau echipamente sunt: Gemini CAD Systems, SCC Services Romania, Preh, LeviNine, Continental, PINmagazine, Climatherm, Electra, AmbraSign, Wiron, Galaxy Design, SkyGroup Facility.
Prin sprijinirea a mai mult de 250 evenimente, întâlniri și activități în aceste trei luni, Fab Lab s-a bucurat de un număr aproximativ de 4.500 de persoane care i-au trecut pragul. În anul ce urmează, Fab Lab plănuiește să își crească impactul prin atragerea a mai multe evenimente și activități din domeniul tehnologiei dar și a antreprenoriatului precum: etapa națională a competiției EBEC Challenge, competiția de antreprenoriat Venture Cup, Start-up Weekend, competiția Electromobility, etapa regională a competiției de robotică First Tech Challenge și multe alte întâlniri și evenimente de profil.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.

Orange - PIN magazine

Orange România, partener strategic pentru cele mai importante competiții naționale de securitate cibernetică

Orange România este primul operator local de telecomunicații care s-a implicat în dezvoltarea, organizarea și susținerea celor mai importante competiții naționale de securitate cibernetică. Cu scopul de a contribui la formarea viitorilor specialiști în securitate cibernetică, domeniu cu un deficit de peste 347.000 de angajați la nivel european în 2023, Orange este partener strategic pentru: Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC), UNbreakable România, DefCamp și prima ediție a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC).