Publicația industriei TECH regionale

Iluminatul pentru birouri: mai mult decât estetică și eficiență

68% dintre angajați se plâng de situația luminii din birourile lor

Probabil că nu există un alt factor care să aibă o influență mai mare asupra corpurilor noastre decât lumina. Intensitatea și tipul de lumină cu care trăim zilnic în spațiul de lucru pot avea un impact major asupra fericirii și productivității noastre. În acest proces, atât lumina naturală, cât și cea artificială au roluri decisive în menținerea sănătății și a stării de bine.
Consecințele unui iluminat slab se manifestă prin deconectare de la ritmul normal de lucru
De la job-ul într-un startup ambițios în apartament, până la clădirea cu design-ul atent studiat al multinaționalei, ne dorim birouri multi-funcționale în care să ne simțim bine, care să ne inspire discuțiile cu colegii și în care să ne păstrăm concentrarea pentru o productivitate maximă.
Dacă mergem mai departe în construirea spațiului de lucru perfect, este necesar să privim iluminatul biroului dintr-o nouă perspectivă. Majoritatea oamenilor lucrează și își petrec timpul în spații închise. Lumina naturală, cea responsabilă pentru păstrarea ritmului circadian (ceasul natural al corpului) în parametrii normali nu mai poate regla acest ritm și va avea nevoie de înlocuire prin sisteme de iluminat artificial. Consecințele unui iluminat slab se manifestă prin deconectare de la ritmul normal de lucru, și mai departe prin oboseală și apatie. În plus, acesta accentuează slăbirea vederii care, la rândul său, ar putea duce la scăderea performanței. În special dacă munca depinde de acuitate vizuală, precum job-urile în IT (Parsons, 2000, Nave 1984).
Peste tot în lume, birourile își schimbă modul în care sunt percepute de către angajați, iar aceștia încep să plaseze iluminatul pe primele locuri atunci când își conturează biroul de vis. Acum, accentul se pune preponderent pe facilitățile care îi ajută pe angajați să economisească timp. Giganții IT – printre care Facebook, Alphabet și LinkedIn, le oferă angajaților servicii asemănătoare celor folosite de către oamenii bogați. Îi ajută să își găsească locuințe mai bune, să adopte animale de companie sau să nu mai piardă timp cu plata facturilor.
Standardul nivelului de iluminat în spațiile de birouri este de 500 lx
Cu atât de puține motive să părăsească spațiul de lucru, birourile marilor companii se transformă în comunități prospere, autonome. Într-o lume în care spațiul de lucru devine mobil și fluid, iluminatul își redefinește importanța și se adaptează biotopului recreat conform nevoilor angajaților.
Așadar, cum se creează un spațiu de lucru care să mențină motivația angajaților, să le crească starea de bine și să le crească satisfacția personală?
Standardul nivelului de iluminat în spațiile de birouri este de 500 lx, nivel ce funcționeză ca o bază pentru reducerea efectului de stres la birou. Atenția trebuie îndreptată și către nivelul de lumină specific fiecarui anotimp și nevoilor individuale ale fiecărui angajat.

 
Pentru cei care suferă de tulburarea afectiv sezonieră (TAS) – un tip de depresie legată de lipsa luminii care contribuie la scăderea nivelului de energie, se recomandă un tratament cu lumină puternică care poate ajunge până la 2000 lx.
Lumina care se reflectă indirect este cea mai potrivită pentru birouri
Spațiul de birou, aflat mereu în schimbare, se reinventează acum prin mutarea schemei de iluminat focusată pe birouri și ecranele calculatoarelor, către oameni. În acest mod, lumina care pică direct pe calculatorul și masa de lucru a angajatilor trebuie evitată. Lumina care se reflectă indirect de pe suprafețele iluminate extinse, așa cum sunt pereții și tavanele, este cea mai potrivită pentru birouri. Dorința de a avea mai multă lumină în jur se completează cu lămpi plasate pe birou sau cu diferite corpuri aplicate.
Factorul UGR este un indice internațional prezentat de CIE (Comisia Internațională pentru Iluminare) și folosit pentru a evalua și a limita efectul de strălucire provenit de la corpurile de iluminat.

 
De exemplu, un corp de iluminat amplasat pe birou poate oferi mai multă lumină decât este suficient. Astfel, ar determina ca lumina să strălucească direct în ochii celui care lucrează în loc să se reflecte pe desktopul PC-ului, ceea ce face dificilă citirea sau efectuarea altor sarcini.
Mai multe sarcini vizuale cu un nivel necesar de iluminare ridicat, cum ar fi desenul sau munca la calculator, sunt mai puțin tolerante la strălucire. Deoarece ecranele calculatoarelor au suprafețe lucioase, sunt foarte sensibile la efectul de strălucire și devin deranjante pentru cel care își desfășoară munca.
68% dintre angajați se plâng de situația luminii din birourile lor
Cercetările realizate de Societatea Americana de Design Interior au arătat ca 68% dintre angajați se plâng de situația luminii din birourile lor. Lumina este o componentă cheie a percepției vizuale, responsabilă pentru 80-85% din percepția noastră despre lumea ce ne înconjoară. Așadar, nu este greu de văzut de ce ignorarea strategiilor de iluminare adecvate în birou ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra productivității angajaților.

 
Greentek Lighting este o companie românească ce dezvoltă, produce și implementează sisteme inteligente de iluminat cu LED-uri pentru sectoarele comerciale, logistice, industriale și al clădirilor de birouri. Cu o experiență de peste 8 ani, Greentek este unul dintre furnizorii de top la nivel european. Centrul de cercetare și dezvoltare din Iași creează LED-uri cu aplicabilitate nișată pentru fiecare tip de industrie, accentul punându-se pe culori de temperatură speciale pentru supermarketuri, mâncare, fashion sau artă. Dincolo de producția de corpuri de iluminat, Greentek oferă soluții complete de iluminat – de la design personalizat până la instalare și project management.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare