Publicația industriei TECH regionale

GoDaddy Women in Technology – PIN magazine

Sperăm să convingem cât mai multe femei că industria IT nu e rezervată doar bărbaților

Cu peste 17 milioane de clienți din întreagă lume și peste 70 de milioane de domenii în administrare, GoDaddy este locul unde oamenii vin să își definească ideea de afaceri, să își construiască un website profesional, să își atragă clienți și să își gestioneze activitățile de business de zi cu zi.

Misiunea noastră este să oferim clienților noștri instrumentele, informațiile și oamenii pentru a-și transformă ideile în afaceri de succes.

În prezent, cu o forță de muncă de aproximativ 180 de persoane, GoDaddy EMEA în Iași (HEG până în aprilie 2017) este în plină creștere și dezvoltare.

Înființat acum mai bine de 5 ani în Statele Unite, GoDaddy Women în Technology (GDWIT) este un grup intern pentru angajații GoDaddy, bazat exclusiv pe voluntariat.

Misiunea GDWIT este eliminarea diferențelor între femei și bărbați în domeniul tehnologiei.

În acest scop, organizația este focusată în acest moment pe trei domenii cheie:

  1. Crearea unui mediu propice pentru atragerea în companie a femeilor de top din industria tech,
  2. Facilitarea avansării în carieră a femeilor, în cadrul companiei;
  3. Aducerea în prim-plan a discuției despre egalitatea dintre femei și bărbați în industria IT, într-un mod semnificativ și de impact.

În acest sens, în ultimii 2 ani, GoDaddy a făcut publice statisticile interne referitoare la diversitatea în companie și procentajul de femei în poziții tehnice sau non-tehnice în cadrul companiei.

Aceste informații sunt la nivelul întregii companii (Statele Unite, plus toate celelalte locații din întreaga lume).

Rapoartele GoDaddy par a spune o poveste similară cu cele din alte companii din industria Tech din lume – schimbarea se întâmplă, dar nu așa de rapid cum am dori.

În GoDaddy, în 2017 (cifrele din 2018 nu sunt încă confirmate la oră publicării acestui articol), numărul total de femei din companie a crescut cu 2% în comparație cu 2016, deși această creștere este văzută mai ales în departamentele non-tehnice ale companiei.

Numărul femeilor în poziții de management a crescut ușor de asemenea, cu 26% și 31% din echipele de management și senior management fiind femei în 2017, comparând cu 25% și 26% în 2016.

Una din schimbările majore în 2017, schimbare la care a militat activ și GDWIT, a fost creșterea cu 30% într-un singur an a numărului de femei care au primit o promovare, mai ales în rândul echipelor de development.

În divizia GoDaddy EMEA (Europe, Middle East and Asia), GDWIT a apărut ca idee în aprilie anul acesta, idee ce s-a dezvoltat în comunitățile locale GDWIT UK, Germania, Spania, România, Norvegia, Ucraina, Serbia și Bulgaria în câteva luni.

Chiar dacă fiecare organizație va fi focusată pe problemele specifice locației, GDWIT EMEA are ca principale obiective crearea unei comunități locale (în primul rând interne, dar și externe), dezvoltarea de sesiuni de training axate specific pe soft skills și înființarea unor programe de mentorat.

Un detaliu important de menționat este că GDWIT nu este numai pentru femei și nu numai pentru persoanele care ocupă poziții tehnice la GoDaddy.

GDWIT este pentru toți cei ce cred în dezvoltarea diversităţii și cât de importantă și de sănătoasă este această diversitate pentru companie și pentru angajații săi.

În acest sens, comunitatea GDWIT este deschisă și bărbaților care cred și vor să ajute misunea GDWIT; în plus, femeile din comunitate ocupă și poziții non-tehnice, făcând parte din departamentele de Suport Clienți, HR, Finanțe etc.

GDWIT Iași s-a născut de puțin timp – putem spune că încă suntem în procesul de constituire a comunității nostre locale și de definire a misiunii noastre pe plan local, pe lângă alinierea la obiectivele globale GDWIT.

Una din cele mai importante valori ale GoDaddy și implicit ale GDWIT este „Be Extraordinary”.

Vă prezentăm câteva din poveștile membrelor GDWIT Iași – cine sunt, de ce povestea lor este una extraordinară, de ce s-au înscris în GDWIT, care a fost cea mai mare provocare din cariera lor în Tech ca femeie, cum au reușit să treacă peste ea și, nu în ultimul rând, ce sfat le-ar da fetelor introvertite, care încă nu și-au găsit vocea/curajul de a-și spune punctul de vedere.

Diana-Elena Dumitriu – Director – HR EMEA Est & Core Team GDWIT EMEA

Ca extrovertită, le spun introvertiților din IT – „Let´s meet half way!”

Acum sunt Director de Resurse Umane pe Europa de Est.

Am terminat Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice în București, apoi am făcut Masterul de Comunicare Managerială și Resurse Umane în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Am o experiență de peste 13 ani în Resurse Umane și am avut privilegiul de a lucra în diferite industrii: energii regenerabile, construcții, agricultură, servicii, retail și de 4 ani în industria IT, industrie care nu încetează să mă surprindă nici acum.

Am ocazia să fac parte din poate cea mai importantă industrie la momentul actual și cu siguranță în plină dezvoltare și schimbare. Aici angajații sunt ascultați, sunt apreciați, au beneficii reale și cu siguranță tot ei ridica standardul de viață pentru comunitate.

Mi se potrivește industria de IT pentru că îmi place schimbarea, îmi place să am provocări în fiecare zi, iar acesta cred că e punctul meu forte.

Îmbrățișez tot ce nou și cred că viitorul depinde de fiecare din noi. Din aceste considerente am agreat să fac parte din echipă fondatoare a GDWIT în Europa, alături de alte trei colege din Germania și UK. Cred că se fac diferențe de gen și cred că fiecare putem să luptăm împotrivă acestor discriminări. De asemenea cred cu tărie că diversitatea e foarte importantă atât pentru fiecare companie, cât și pentru angajații săi.

Una din provocările pe care le-am avut în calitate de HR în industria de IT este să mă fac credibilă și vizibilă în ochii colegilor IT-ști și a candidaților care aplicau pentru posturi tehnice.

Terminologia este foarte specifică, iar candidații și colegii se așteaptă să le vorbești limba și este destul de dificil de abordat un limbaj comun, cu atât mai mult cu cât ești o femeie, fără studii tehnice. Cu perseverență, răbdare și, mai ales, cu mult tact am reușit totuși să fiu înțeleasă și să îmi fie rolul înțeles pe deplin.

IT-ul este o lume în care întâlnești foarte multe persoane introvertite, care preferă să stea cu calculatorul în față decât să interacționeze.

În calitate de HR trebuie să „ajungi” la fiecare în parte și trebuie să găsești calea comună prin care să îi faci să interacționeze și să se implice.

În IT sunt multe persoane introvertite care preferă solitudinea și nu socializarea, însă eu, în calitate de extrovertit, aș da un singur sfat: extremele nu sunt bune, „let’s meet half way!”.

Alina Colta – Product Marketing Manager & Site Leader GDWIT Iași

Este o lume a bărbaților, spunea James Brown. Și este foarte adevărat pentru industria IT

Anul acesta marchează 7 ani de când lucrez la GoDaddy (HEG până anul trecut), oficial încă primul meu job. Poate părea ciudată o perioadă atât de îndelungată în aceeași companie, dar de-a lungul timpului am avut diverse roluri și responsabilități.

Am început în departamentul de Support, după un an făcând tranziția pe poziția de Product Manager, iar timp de 2 ani de zile am avut dublu rol, fiind în același timp și Product Owner pentru două echipe de Development. Din aprilie 2017 sunt Product Marketing Manager pentru GoDaddy EMEA.

De-a lungul timpului de multe ori am fost singura femeie într-o ședință, sau singura femeie într-o echipă și nu de puține ori am văzut situații de discriminare asupra femeilor (de către bărbați, dar și de către femei) – uneori chiar neintenționate.

Ce m-a determinat să mă alătur GDWIT Iași ca Site Leader este convingerea că putem să construim împreună un sistem de sprijin pentru femeile în IT și, mai ales, putem să atragem atenția asupra acestor situații de discriminare pentru ca, încet încet, frecvența lor să se dimi­nueze.

Ce apreciez la această comunitate este că nu este exclusiv adresată femeilor (în ciudă numelui) – dorim să avem alături de noi câți mai mulți bărbați pentru că doar având ambele perspective putem într-adevăr să reușim în misiunea noastră.

Este o lume a bărbaților, spunea James Brown. Și este foarte adevărat pentru industria IT.

Una din cele mai mari provocări ale mele în cei 7 ani în industria IT (plus 5 ani înainte că studentă/masterandă la Facultatea de Informatică), a fost să îmi găsesc vocea și să realizez că nu trebuie să ader la un „boys code” și să mă comport mai mult ca un bărbat pentru a reuși în această lume.

Ca femei, avem anumite caracteristici unice pe care trebuie să le vedem ca avantaje, nu ca dezavantaje. Tuturor fetelor cărora le e greu să își găsească vocea le dau un sfat: să aibă curaj, să aibă încredere în ideile lor și să realizeze că cine nu riscă, nu câștigă niciodată.

Monica-Iuliana Gabor – Software Developer & Site Leader GDWIT Iași

Am fost timp de 4 ani singura fată din echipa de testare

Lucrez pentru GoDaddy de aproape 6 ani.

Am început în Support și după câteva luni m-am mutat la QA, unde am fost singurul Tester feminin timp de 4 ani de zile.

De aproximativ 1 an sunt Software Developer pentru echipă de domenii și cred că mi-am găsit produsul meu preferat, domeniile.

Nu am terminat o facultate tehnică, ci am un master în Bănci și Piețe Financiare, dar mi-am dorit foarte mult să lucrez în acest domeniu, astfel că mi-am folosit serile și timpul liber citind, învățând, până când adormeam cu laptopul în brațe.

Dacă îți dorești ceva extrem de mult, nu există piedică în față ta, orice se poate obține!

Asta consider că e principala mea calitate, ambiția puternică și poate și faptul că mă adaptez ușor.

Din acest motiv m-am înscris în GoDaddy Women în Tech, și ca Site Leader chiar cred că putem ajuta atât femei, cât și bărbați, să ajungă unde vor să ajungă, să le oferim suport și mijloace, să crească și să se împlinească profesional.

Cea mai mare provocare a fost să îmi schimb domeniul de activitate și să o iau practic de la zero.

I love challenges, deci aș face-o din nou dacă ar trebui.

Am fost timp de 4 ani singura fată din echipă de testare și mulți ar crede că asta a fost o provocare, dar eu nu o văd așa.

Am avut niște colegi incredibili care m-au susținut mereu și un manager extraordinar, care mereu mi-a dat aripi să vreau mai mult și care m-a ajutat să-mi ating obiectivele.

Ce sfat i-aș da unei persoane timide, care nu are curaj să își susțină punctul de vedere? I-aș spune să treacă peste emoții, peste gândurile negative, că nimic rău nu se poate întâmpla.

Diana Nicoleta Piștea – Team Lead Care Department

Cea mai mare provocare a fost să ocup poziția de team leader, în special fiindcă 80% din echipa mea este formată din bărbați

Sunt team leader pe departamentul de call centre, echipa de Admin and billing. Mi-am început cariera în IT în anul 2014, lucrând pe customer support și continuând pe vânzări.

M-am angajat la GoDaddy acum 2 ani ca agent pe support, fiind promovată acum 5 luni pe poziția de team leader.

M-am înscris în GDWIT pentru că, deși ca femei avem mai multe oportunități în carieră în comparație cu mamele sau bunicile noastre, suntem mai puțin înclinate să ne promovăm și să negociem pentru noi.

Cred că GDWIT poate fi o schimbare în bine a percepției despre industria IT și în felul acesta vom putea aduce la cunoștință și faptul că nu este așa greu să te dezvolți și să promovezi în IT, ca femeie.

Provocări ca femeie în tech cred că toate am avut. Cea mai mare a fost să ocup poziția de team leader, în special fiindcă 80% din echipă mea este formată din bărbați.

Sfatul meu pentru fete introvertite este următorul: Nu te lasă intimidată doar pentru că altă persoană își poate spune ideile cu mai multă ușurință ca tine; de cele mai multe ori ideile tale pot fi mai bune în special fiindcă au fost trecute prin mult mai multe filtre înainte de a fi spuse. Be strong!

Irina Popa – Software Developer

Cheia succesului este să faci ceea ce îți place, să te bucuri când mergi la serviciu

Cariera mea a început în urmă cu 12 ani, ca junior developer pe .Net.

Am lucrat la prima firmă pentru un an și jumătate și am avut ocazia să lucrez cu oameni minunați de la care am învățat multe. Primul job mi-a oferit șansa să călătoresc foarte mult și să îmi leg prietenii pe viață.

Al doilea job a fost în această firmă, da, lucrez aici de mai bine de 10 ani și mă simt împlinită, îmi place foarte mult ce fac, învăț zi de zi ceva nou, de la tehnologii, la limbaje de programare, sunt provocări din care învățam și creștem, devenim mai buni.

De jumătate de an am preluat și funcția de Scrum Master al echipei din care fac parte și îmi place foarte mult și acest rol.

M-am întrebat o perioadă dacă vreau să fac doar asta, dar deocamdată făcându-le pe amândouă îmi oferă echilibrul de care am nevoie pe plan profesional.

Consider că sunt o persoană care își face meseria cu pasiune și seriozitate, sunt sinceră și sociabilă. Cred că asta e cheia succesului, să faci ceea ce îți place, să te bucuri când mergi la serviciu, să înveți și să devii o versiune mai bună a ta zi de zi.

M-am înscris în această organizație, în GoDaddy Women în Tech, deoarece cred că avem un cuvânt important de spus pentru a încuraja femeile în ge­neral, de la eleve, la studente, colege, să aleagă domeniul IT. Sunt multe oportunități și multe lucruri de învățat. De asemenea cred că ne ajută mult acest tip de întâlniri pentru a socializa, a află lucruri noi, de a învăța din poveștile altora de succes, de a pune la cale planuri de viitor.

Cred că cea mai mare provocare a fost să revin la muncă după ce am devenit mamă. Am stat un an acasă și a fost foarte greu să revin și să mă adaptez, dar am reușit să o fac și încerc să păstrez un echilibru între viața profesională și cea personală, zi de zi.

Ce sfat i-aș da unei fete introvertite? I-aș spune că cea mai importantă este comunicarea. Este important să putem spune ceea ce credem, să venim cu sugestii, lucruri care pot fi îmbunătățite la nivel de echipă și chiar la nivel de firmă.

Ștefania-Cătălina Băincescu – Software Developer

Am ajuns într-un punct unde pot spune că sunt mândră de mine

Sunt programator Node.js. Mi-am început cariera la GoDaddy cu un internship care mi s-a părut foarte interesant și folositor, astfel că 3 ani mai târziu încă lucrez aici, pe proiecte extrem de interesante, ca Unified Storefront, Domain Search și altele.

În ultimul an de facultate mi-am împărțit timpul între cursuri și serviciu și, de asemenea, am fost și reprezentatul studenților în consiliul facultăților, prin urmare o perioadă destul de stresantă și ocupată pentru primul meu loc/ an de muncă.

Cea mai mare provocare pentru mine e să fac o diferențiere între viața privată și locul de muncă.

Câteodată e greu să te concentrezi pe o cerință, dacă mintea ta zboară către problemele de acasă. De asemenea, timp de 3 ani am fost singura fată în echipă mea, cu un manager destul de dificil și a trebuit să învăț să mă susțin, să mă îmbărbătez, să învăț să spun „nu” atunci când eu cred că o cerința nu se poate face, să îmi spun punctul de vedere.

N-a fost ușor, dar am ajuns într-un punct unde pot spune că sunt mândră de mine. Unei fete introvertite, i-aș spune: Don’t overthink it and speak your mind!

Georgiana Firuț – Software Developer

La început am simțit că trebuie demonstrez ceea ce știu chiar și pentru un task simplu

În ultimul deceniu mă regăsesc în sfera IT-ului, iar de aproximativ 6 ani am ales să fiu Full Stack Java J2EE Developer.
După o lungă perioadă de timp într-un companie locală, mi-am dorit o schimbare în carieră și am ajuns să fiu parte a unei echipe de .net developers de la GoDaddy.  Astfel, în ultimile 6 luni m-am concentrat către tehnologiile Microsoft.
Am fost surprinsă plăcut când am aflat de inițiativa GoDaddy de a crea o comunitate WIT. Sper să reușim să convingem cât mai multe fete și femei că industria IT nu e dedicată doar bărbaților.
Să faci parte din sfera IT-ului e deja un challenge, indiferent că ești bărbat sau femeie.  Personal, la început am simțit că trebuie demonstrez ceea ce știu chiar și pentru un simplu task. Probabil acest lucru a fost influențat și de faptul că mult timp am fost singura fată developer din echipă și simțeam o oarecare presiune.
Din fericire, în ultimii ani se pune din ce în ce mai mult accent pe atmosferă din echipă și pe integrare, astfel încât să se creeze un mediu plăcut chiar și pentru persoanele timide.
Din punctul meu de vedere, echipa e cea care te poate ajuta când nu ești sigur de ceea ce vrei să spui sau să faci.
Iar sfatul meu ar fi să discute cu cea mai apropiată persoana din echipă sau cu scrum masterul, dacă există.

Alice Țurcanu – Domains Product Owner

E supărător când nu se acordă credit ideilor tale tocmai fiindcă vin din partea unei femei

Mi-am început cariera în IT cu un internship de 3 luni pe .NET development la o companie de outsourcing din Iași, apoi am lucrat că 3 ani jumătate că .NET developer în echipă de Domenii a HEG-ului (GoDaddy EMEA momentan), din care ultima jumătate de an am programat și în Java.

Din luna martie 2018 am făcut o schimbare destul de importantă în carieră, devenind Product Owner pe partea de domenii în cadrul aceleași companii la care am fost și programator.

Nu mă consider excepțională nici la serviciu și nici în viață de zi cu zi, în schimb pot spune că sunt ambițioasă și muncesc foarte mult pentru ceea ce îmi doresc să realizez, atât la serviciu cât și pe plan personal.

În WIT m-am înscris pentru că o văd că o oportunitate de a mă dezvoltă pe mai multe planuri, dar și de a contribui la identificarea și rezolvarea unor impedimente pe care femeile le întâlnesc în industria IT-văzută încă o lumea a bărbaților.

Fiecare zi a fost și este că o provocare în ceea ce fac la serviciu, unele mai mici, altele mai mari. Pot însă spune cu siguranță că cea mai frecventă provocare și care, deși nu pare, e destul de mare pentru mine, e atunci când nu ți se acordă credit pentru ideile tale sau ești contrazisă vehement pe un subiect unde știi sigur că ai dreptate, doar pentru că ești fată și pentru că ai mai puțină „experiență” ca bărbații implicați în discuție.

Astfel de situații le-am depășit aducând multe argumente decât ar fi fost necesar uneori, escaladând situația la un rang superior persoanelor implicate discuție, doar pentru a impune că ceea ce am susținut eu de la început a fost adevărat.

Sfatul meu pentru o persoană introvertită e: Just do it!

Despina-Elena Burlași – Software Developer

Îmi doresc ca alți oameni (în special femei) să nu treacă prin aceeași experiență ca și mine

Acum 5 ani nu eram angajată, nu aveam copil, nu aveam casă.

După un drum anevoios în cariera mea, după diverse încercări la câteva companii locale mai mici, am decis să încep freelancing.

După un timp de 4 ani jumătate de muncă dificilă, am învățat lucrurile the hard way. În mare parte clienți nepoliticoși, de neîncredere, compensații incorecte etc. Apoi mi-am zis STOP, ceva trebuie să se schimbe. Am început să particip la inverviuri, și eventual m-am angajat la Webfusion (Fost HEG Services, actual GoDaddy).

Spre surprinderea mea, eram îndeajuns de competentă și chiar mai calificată decât unii din colegii mei la vremea respectivă. Pentru mine faptul că lucrez la o companie bună alături de oameni buni mi se pare un lucru minunat.

De ce m-am înscris în WIT? Îmi doresc ca alți oameni (în special femei) să nu treacă prin aceași experiență că și mine.

Vreau să ajut angajatele junior să învețe lucrurile într-un mod mai rapid, să le dau sfaturi competente, să fie mai bune și să crească mai repede decât am crescut eu. GDWIT pare că un loc ideal unde aceste lucruri pot fi împlinite.

În momentul actual cea mai mare provocare pentru mine este să fiu cea mai bună în ambele mele joburi, că developer PHP la Godaddy, dar și că mamă a unui băiat de 3 ani.

Uneori îmi este grea această jonglare de roluri, dar de la un an de la întoarcerea mea în companie din concediu maternal, vreau să cred că în final pot contribui cu adevărat la primul din ele.

Ce aș spune unei fete introvertite care nu are curaj să își susțină punctul de vedere: mă văd pe mine acum 4 ani în acea fată, i-aș spune „Dacă ar fi să faci asta, ce se poate întâmplă cel mai rău? E justificată frică ta? Cât de rău este cel mai rău scenariu care îl vezi?”

Răspunsul probabil: nu este așa de grav, așa că mergi înainte.

Gabriela Ciobanu – Junior Recruiter

Am învățat un limbaj de programare pentru a-mi demonstra că pot

Visul meu este să ajung manager, eventual al propriei mele companii, însă consider că pentru a ajunge acolo trebuie să învăț cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii.  Una din cele mai mari mulțumiri ale mele este că am găsit un loc în care pot face asta.
Un alt vis al meu a fost să învăț un limbaj de programare oarecare, doar pentru a-mi demonstra că pot.
Acesta ar fi și unul din motivele pentru care m-am alăturat acestui grup, pentru a „fura meserie” de la cei care deja au trecut prin asta. Cred că una dintre provocări ar fi, în primul rând, să înțeleg foarte bine cu ce „se mănancă” acest domeniu, care sunt provocările acestuia și unde aș putea să mă încadrez în cazul în care îmi voi dori să schimb drumul pe care să îl urmez și să îmi îndeplinesc acest vis mai vechi.
Un sfat pentru o fată introvertită… Eu recomand încălcarea barierelor și ieșirea din zona de confort. Eu, introvertită la rândul meu, am realizat din proprie experiență că acest lucru nu este imposibil și că dacă înveți să susții comentariul cu argumente, atunci lucrurile încep să se schimbe în bine.
E ok să greșești, atât timp cât înveți ceva din acea experiență.
Trasează-ți limitele astfel încât să știi că le poți depăși – nu le seta prea sus și nu avea așteptări nerealiste de la tine. Înaintează cu pași mici, dar siguri.
 

Unul din scopurile GDWIT Iași este crearea unei comunități, atât interne, cu angajații GoDaddy, cât și externe, pe plan local în Iași. Suntem interesați de colaborări cu alte grupuri sau persoane care cred în misunea noastră – împreună putem crește comunitatea femeilor în tehnologie din Iași. Nu ezitați să ne contactați la următoarele adrese de email: [email protected], [email protected] sau [email protected]. Vocea tuturor contează!

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,