Publicația industriei TECH regionale

Echipa care va inova chirurgia câștigă Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

București, 17 iunie 2024 — A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp a avut loc între 14-16 iunie în orașul Măgurele, la Conacul Oteteleșanu. A reunit peste 100 de participanți dornici să inoveze și să creeze afaceri și proiecte revoluționare în sectorul tehnologiei. Scopul principal al Laser Valley Innovation Bootcamp este de a facilita colaborarea între cercetătorii din Institutele Naționale de Cercetare – Dezvoltare, antreprenori și studenți, pentru a genera noi proiecte cu potențial inovator sau pentru a avansa inițiative existente.

Reperele Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

14 iunie. Bootcamp-ul a început cu o vizită la cel mai puternic laser din lume, ELI-NP, din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, urmată de deschiderea oficială a Laser Valley Innovation Bootcamp 2024. Ziua a continuat cu două paneluri de discuție cu reprezentanți din mediul academic (Universitatea Politehnica din București, Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București) și Institute Naționale de Cercetare – Dezvoltare (Institutul Național pentru Fizica Laserului, Plasmei și Radiațiilor, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 și Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”).

După aceste sesiuni, au fost formate echipele, din cele peste 20 de idei au fost prezentate pe scena Laser Valley Innovation Bootcamp 2024.

15 iunie: A doua zi a bootcamp-ului a fost dedicată lucrului în echipă, workshop-urilor sustinute de către Alina Cătălina Banuleasa (Idea validation with Idea Morph),  Liviu Gherghescu, Adrian și Răzvan Crăciunescu (Prototyping and building MVPs) și Roxana Lupașcu și Alexandru Codres (funding spinoffs and reaching financial sustainability),

Peste 20 de mentori au oferit echipelor feedback și i-au ajutat își finalizeze prezentările proiectelor pentru ziua 3 – Demo day.

16 iunie: În ultima zi a Laser Valley Innovation Bootcamp 2024, 11 echipe și-au susținut prezentările. Evaluarea proiectelor a fost asigurată de un juriu compus din: Raluca Ganea (Growceanu), Anca Luca (BCR), Liviu Gherghescu (BCR), Răzvan Crăciunescu (UPB), Roxana Lupașcu (MSP), Mihai Sfintescu (Abilito Capital) și Marius Mitroi (UEFISCDI).

„Pe toată durata celor trei zile de bootcamp, a existat o permanentă conexiune între inovare, determinare, creativitate și dorință, elemente cheie pe care participanții le au și sunt convins că acest eveniment poate deveni o experiență inedită, an de an, la Măgurele” — Mădălin Ioniță, Director Executiv, Asociația Măgurele Science Park (MSP)

„Laser Valley Innovation Bootcamp 2024 se transforma într-o rampă de lansare pentru cercetători și studenți, locul unde inovațiile tehnologice devin afaceri disruptive. Echipele interdisciplinare au colaborat intens timp de trei zile, aducând idei la viață pentru a rezolva provocări locale și globale. Tot ce ne dorim este ca toți cercetătorii să utilizeze această oportunitate pentru a transforma cercetarea fundamentală în companii de succes și soluții sustenabile”   — Ionuț Stanimir, Director de marketing și comunicare, BCR

Câștigătorii Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

Locul I / Steady Cut: Proiectul de dezvoltare a unui bisturiu laser cu amortizare activă a tremurului mâinii, util în operații complexe și de lungă durată care necesită o precizie foarte mare. Tehnologia de amortizare a mișcărilor mâinii poate avea aplicații și în alte domenii.

Locul II / Roblue Engineers: Echipa formată din studenți de la UPB a dezvoltat un robot complet autonom, alimentat cu baterii, pentru curățarea plajelor. Robotul va fi modular pentru a putea fi utilizat și în alte scopuri.

Locul III / Partial Eclipse: Proiectul vizează dezvoltarea unor ochelari pentru persoane alergice la soare (fotosensibile), cu senzori integrați în ramă și lentile cu filtre speciale care blochează lumina nedorită.

Locul IV / Acoustic Panels: Proiectul propune dezvoltarea unor panouri acustice subțiri și ușor de montat, pentru izolarea fonică a apartamentelor, caselor, halelor sau corturilor de evenimente, cu potențial de aplicare și în domeniul auto sau militar.

Locul V / ColabMe: Proiectul unui laborator virtual sustenabil pe care elevii îl pot folosi, printr-o aplicație mobilă, pentru a învăța și aplica practic lucruri învățate la materii precum chimie, fizică sau biologie. 

Premiu special / Social-e: Acest proiect își propune să stimuleze învățarea prin jocuri interactive și evenimente offline. „Vrem să-i scoatem pe elevi de pe internet, din online”, a spus echipa fondatoare alcătuită din elevi de liceu.

Ce au câștigat participanții Laser Valley Innovation Bootcamp 2024?

Cele cinci proiecte câștigătoare vor primi sprijin și sesiuni de mentorat personalizat (în coordonarea echipei MSP). Echipa de elevi care a câștigat mențiunea va beneficia de sesiuni de mentorat tehnic și de dezvoltare de business oferite de Liviu Gherghescu (Head of Architecture – BCR) și de oportunitatea de a colabora direct cu un proiect derulat în parteneriat cu BCR, cu susținerea lui Mihai Cepoi (CEO & Founder – Jobful), axat pe orientarea în carieră în rândul elevilor de liceu din România. 

În plus, acestea vor primi invitații în cadrul evenimentului dedicat transferului tehnologic, organizat de către Launch Romania, BCR și MSP în data de 1 octombrie, în București, ca eveniment satelit oficial al conferinței How to Web.

„Laser Valley Innovation Bootcamp este un playground pentru minți excepționale, la finalul căruia celebrăm proiecte extrem de serioase. Bootcamp-ul pleacă de la probleme pe care le resimțim fiecare dintre noi, într-un ritm accelerat te forțează să îți formezi o echipa și să faci progres în 2 zile cat ai face într-o luna. Este un spațiu excelent pentru testare, validare și a te conecta cu oameni complementari skill-urilor pe care le ai. Evenimentul simulează cooperarea pe care mediul de business, cel de cercetare și cel academic ar trebui să îl aibă pentru inovație, o economie mai puternica și progres. Proiectul în sine, ne așteptam, să aibă un efect de bulgăre care să unească cele 3 medii, sa le dea inerție și de unde sa vedem născându-se următorii unicorni ai EE.” —  Andrei Cojan, Coordonator comunitate, Launch Romania

Ediția următoare promite mai multe idei de proiecte, mai mulți participanți și mai multe șanse pentru cei care își doresc să inoveze și să adreseze probleme importante ale societății.

***

Laser Valley Innovation Bootcamp este o inițiativă a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Asociația Măgurele Science Park și Banca Comercială Română (BCR), cu sprijinul Launch Romania.

Asociația Măgurele Science Park este sprijinită de CJ Ilfov, Primăria Măgurele, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Universitatea Politehnica din București și Universitatea din București.

Launch Romania este o inițiativă powered by BCR, cu sprijinul Google și a partenerului fondator How to Web.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare