Publicația industriei TECH regionale

Digitize Iași Hackathon, primul hackathon organizat de către comunitatea IAȘI AI pe teme de digitalizare

Digitize Iași Hackathon-pinmagazine

Sâmbătă, 20 mai 2023, IAȘI AI (comunitatea de inteligență artificială din Iași) a organizat Digitize Iași Hackathon, primul hackathon al comunității pe teme de digitalizare.

Organizat în parteneriat cu companiile Levi9 IT Services, Ness Digital Engineering și Feel IT Services, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași și implicare din partea ASII (Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni), evenimentul s-a desfășurat în sala “Vasile Pogor” din cadrul Primăriei, reunind peste 30 de participanți, voluntari, mentori, experți tehnici și membrii ai juriului.

În cadrul hackathon-ului, echipele participante au venit cu idei de soluții tehnice pe trei teme propuse de către parteneri:

  1. Promovarea și stimularea folosirii transportului public prin gamificare
  2. Poluarea fonică și protecția cetățenilor
  3. Sistem inteligent de semaforizare și reducerea congestionarea intersecțiilor

Desfășurându-se între orele 09:00 și 18:00, evenimentul a cuprins două sesiuni de brainstorming și identificat soluții scalabile, ușor de implementat, la un cost de mentenanță redus.

Cu suport din partea mentorilor și a experților tehnici din partea departamentului de mediu și CTP, 5 echipe au lucrat pe cele trei challenge-uri, generând idei de viitoare soluții integrând date disponibile la nivel de Iași, dar și prin identificarea unor noi seturi de date care ar putea ajuta autoritățile în luarea unor anumite decizii în timp real.

Pentru prima temă, promovarea și stimularea folosirii transportului public prin gamification, cele două echipe participante: Transport Iași și Team FZ au ieșit la egalitate, împărțind premiul oferit de compania Levi9 IT Services.

 Digitize Iași Hackathon

La cea de-a 2-a temă, propusă de către compania Feel IT Services, Gabriel A. a venit cu o soluție de măsurare a poluării fonice folosind dispozitivele mobile, datele generate fiind transmise către un server, responsabil de stocarea și crearea unor alerte de raportare către autorități în funcție de nivelul de poluare fonică măsurat.

Pentru ultima temă propusă de către compania Ness Digital Engineering, dezvoltarea unui sistem inteligent de semaforizare și reducerea congestionarea intersecțiilor, Traffic Ninjas, echipa câștigătoare a propus o soluție de optimizare a timpilor petrecuți într-o intersecție, atât pentru pietoni, cât și pentru autoturisme, folosindu-se algoritmi de stabilire a debitului de mașini ce pot trece printr-o intersecție într-un anumit interval de timp.

Ideile prezentate de către echipele participante au fost evaluate după criterii de scalabilitate, inovare, costuri de implementare și fezabilitate, juriul fiind format din cinci membrii: Cătălin Boghiu, Director Executiv al Direcției de Transformare Digitală – Primăria Municipiului Iași, Gabriel Marchidan, CTO – Feel IT Services, Andrei Ghiuță, Senior Engineering Manager – Ness Digital Engineering, Alexandrina Dinga, Președinte al Asociației CIVICA și Cătălin Nicoară, Consilier în cadrul Consiliului Județean.

Evenimentul Digitize Iași Hackathon a fost un prim pas în a aduce împreună oameni pasionați care doresc să se implice în a găsi soluții pentru unele dintre problemele actuale. În funcție de disponibilitatea participanților, a partenerilor și cu susținerea autorităților, vom continua să colaborăm în cadrul comunității IAȘI AI pentru a duce ideile propuse în cadrul hackathon-ului la următorul nivel, de a le transforma în soluții viabile pentru ieșeni.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.

Orange - PIN magazine

Orange România, partener strategic pentru cele mai importante competiții naționale de securitate cibernetică

Orange România este primul operator local de telecomunicații care s-a implicat în dezvoltarea, organizarea și susținerea celor mai importante competiții naționale de securitate cibernetică. Cu scopul de a contribui la formarea viitorilor specialiști în securitate cibernetică, domeniu cu un deficit de peste 347.000 de angajați la nivel european în 2023, Orange este partener strategic pentru: Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC), UNbreakable România, DefCamp și prima ediție a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC).