Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Digitize Iași Hackathon, primul hackathon organizat de către comunitatea IAȘI AI pe teme de digitalizare

Digitize Iași Hackathon-pinmagazine

Sâmbătă, 20 mai 2023, IAȘI AI (comunitatea de inteligență artificială din Iași) a organizat Digitize Iași Hackathon, primul hackathon al comunității pe teme de digitalizare.

Organizat în parteneriat cu companiile Levi9 IT Services, Ness Digital Engineering și Feel IT Services, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași și implicare din partea ASII (Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni), evenimentul s-a desfășurat în sala “Vasile Pogor” din cadrul Primăriei, reunind peste 30 de participanți, voluntari, mentori, experți tehnici și membrii ai juriului.

În cadrul hackathon-ului, echipele participante au venit cu idei de soluții tehnice pe trei teme propuse de către parteneri:

  1. Promovarea și stimularea folosirii transportului public prin gamificare
  2. Poluarea fonică și protecția cetățenilor
  3. Sistem inteligent de semaforizare și reducerea congestionarea intersecțiilor

Desfășurându-se între orele 09:00 și 18:00, evenimentul a cuprins două sesiuni de brainstorming și identificat soluții scalabile, ușor de implementat, la un cost de mentenanță redus.

Cu suport din partea mentorilor și a experților tehnici din partea departamentului de mediu și CTP, 5 echipe au lucrat pe cele trei challenge-uri, generând idei de viitoare soluții integrând date disponibile la nivel de Iași, dar și prin identificarea unor noi seturi de date care ar putea ajuta autoritățile în luarea unor anumite decizii în timp real.

Pentru prima temă, promovarea și stimularea folosirii transportului public prin gamification, cele două echipe participante: Transport Iași și Team FZ au ieșit la egalitate, împărțind premiul oferit de compania Levi9 IT Services.

 Digitize Iași Hackathon

La cea de-a 2-a temă, propusă de către compania Feel IT Services, Gabriel A. a venit cu o soluție de măsurare a poluării fonice folosind dispozitivele mobile, datele generate fiind transmise către un server, responsabil de stocarea și crearea unor alerte de raportare către autorități în funcție de nivelul de poluare fonică măsurat.

Pentru ultima temă propusă de către compania Ness Digital Engineering, dezvoltarea unui sistem inteligent de semaforizare și reducerea congestionarea intersecțiilor, Traffic Ninjas, echipa câștigătoare a propus o soluție de optimizare a timpilor petrecuți într-o intersecție, atât pentru pietoni, cât și pentru autoturisme, folosindu-se algoritmi de stabilire a debitului de mașini ce pot trece printr-o intersecție într-un anumit interval de timp.

Ideile prezentate de către echipele participante au fost evaluate după criterii de scalabilitate, inovare, costuri de implementare și fezabilitate, juriul fiind format din cinci membrii: Cătălin Boghiu, Director Executiv al Direcției de Transformare Digitală – Primăria Municipiului Iași, Gabriel Marchidan, CTO – Feel IT Services, Andrei Ghiuță, Senior Engineering Manager – Ness Digital Engineering, Alexandrina Dinga, Președinte al Asociației CIVICA și Cătălin Nicoară, Consilier în cadrul Consiliului Județean.

Evenimentul Digitize Iași Hackathon a fost un prim pas în a aduce împreună oameni pasionați care doresc să se implice în a găsi soluții pentru unele dintre problemele actuale. În funcție de disponibilitatea participanților, a partenerilor și cu susținerea autorităților, vom continua să colaborăm în cadrul comunității IAȘI AI pentru a duce ideile propuse în cadrul hackathon-ului la următorul nivel, de a le transforma în soluții viabile pentru ieșeni.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Creativitate la locul de munca, pinmagazine

Modele actuale de management nu stimulează creativitatea la locul de muncă

Managerilor le place să vorbească despre a avea echipe creative, oameni creativi sau idei creative – dar cea mai mare parte din discursurile astea sunt goale de conținut. Așa cum confundăm „strategia” (care este o viziune pe termen lung) cu „operațiunile” (care este execuția de zi cu zi a strategiei), la fel confundăm adesea „asta a fost creativ!” cu „acesta este ceva care a făcut niște bani pentru noi, probabil dintr-un accident fericit.” 

Dragos Panainte, pinmagazine

2024 – Pledoarie pentru Reconectare

Iată-ne ajunși (și) la final de 2023. Un an provocator pentru culturile organizaționale – burnout, great resignation, quiet quitting & mental health – au fost