Publicația industriei TECH regionale

Întâlnirea din 25 noiembrie de la Fab Lab cu Irina Schrotter, găzduită de Adrian Mironescu și People of Design Iași fost un boost de inspirație pentru comunitatea locală.  Sala îmbrăcată în muzică jazz și lumină discretă, s-a umplut repede cu participanți din sfera modei, designului, arhitecturii și a brandingului. Venirea Irinei, a creat inițiativă la conversație încă din primele minute. Doamna cea mai apreciată din fashion-ul românesc i-a așteptat întru întâmpinare pe cei noi veniți – cu deschidere spre socializare. Firescul s-a instalat repede, astfel că invitata a început să dezvăluie generos din experiența sa profesională.

Care e povestea Irina Schrotter, femeia de afaceri?

După finalizarea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și o perioadă de stagiatură la Spitalul de Urgențe din Iași, clinica de chirurgie, Irina ne-a mărturisit că a decis să-și schimbe traiectoria în viață. Înțelesese deja că perspectiva urmării unei cariere în medicină nu i se potrivea. Încă din studenție descoperise că are un talent în design/ styling, dar nu ca designer ci ca direcție de stil. Irina a povestit cum, încă din studenție, în perioada comunistă, a avut ocazia să încerce acest lucru la invitația unei prietene, inginer șef la fabrica Mătase Victoria din Iași. Asta a ajutat-o să înțeleagă că are un talent în această zonă. Odată ce vremurile s-au schimbat și, după revoluția din decembrie 1989, a apărut oportunitatea de a-și deschide o afacere proprie. 

„Veneam din comunism. Nu știam business, management, antreprenoriat, economie. Am creat totul aproape exclusiv cu bun simț și am încercat să fiu mereu pe drumul corect. Am cerut ajutorul profesioniștilor atunci când am avut nevoie și am făcut parte din grupul de oameni care a riscat.”, a declarat Irina pentru publicul People of Design Iași.

De asemenea, Irina Schrotter a scos în evidență potențialul de business pentru antreprenorii care își doresc să se dezvolte aici, în țară:

România este o țară care de peste 30 de ani oferă niște oportunități extraordinare tinerilor, dar ca să reușești trebuie să faci parte din categoria de risk takeri.”  Invitata People of Design Iași a completat că fiecare generație se naște la momentul potrivit și are capacitatea de a reuși dacă are drive-ul de a căuta oportunitatea.

Mai mult, creatoarea de modă a povestit despre începuturile sale și ajutorul pe care l-a primit de la mama sa, după lansarea primelor colecții. Nu și-a câștigat reputația pe baza talentului la desen sau a abilităților de designer. Ce a ajutat-o mult a fost expertiza profesioniștilor pe care i-a adunat în jurul său.

Romanian Creative Week  – cum a apărut și ce aduce ediția 2023

O altă curiozitate, mult așteptată de public, a fost despre cum a apărut Romanian Creative Week. În anul 1999, la inițiativa regizorului Alexandru Condurache, Irina Schrotter a pornit „Festivalul de modă de la Iași”. După 10 ediții și o pauză din motive personale, festivalul a renăscut în 2021 într-o formă nouă, în care industriile creative vin împreună pe aceeași scenă: Romanian Creative Week. 

Cei prezenți au primit și un insight de la creatoarea festivalului care a dezvăluit că ediția din 2023 va avea loc în perioada 19-28 mai anul viitor, unde vor avea loc multe surprize pentru tinerii pasionați de creativitate și nu numai. Ca  noutate, Romanian Creative Week va include evenimente dedicate dansului contemporan și alte activări ale creatorilor contemporani.

Un gând pentru viitor

Discuțiile deschise de public s-au orientat și în direcția filosofiei de brand, a comunicării, dar și a eleganței. Onest și actual, discursul Irinei Schrotter a oferit câteva chei de gândire pentru cei care caută să își dezvolte un business în industria creativă:

Nu vă faceți planuri pe termen lung, ci luați șansele pe care viața vi le oferă. Trebuie să vă găsiți vectorul care vă face să fiți apreciați, văzuți. Aveți nevoie de un PR foarte bun.”, a răspuns Irina Schrotter la întrebările participanților.

După o discuție plină de insight-uri, evenimentul s-a prelungit cu un timp tihnit de networking. După vibe-ul publicului, organizatorii se gândesc la o nouă ediție cu Irina Schrotter.

Vezi cum a fost la People of Design Iași cu Irina Schrotter.
Mulțumim Pixelandia și Mugur Cadinoiu pentru cadrele video surprinse!

Te așteptăm la următoarea ediție People of Design Iași cu Vali Tătar, în 21 decembrie de la 18:15.

Pe curând!