Publicația industriei TECH regionale

Continental Iași: Noi tehnologii care revoluționează viitorul sistemelor de frânare

Continental, pinmagazine

Continental, în colaborare cu compania high-tech DeepDrive din München, este pionier în tehnologia care revoluționează dinamica autovehiculelor și modul în care autovehiculele sunt proiectate. Inginerii din Continental Iași au creat o roată inteligentă, un adevărat hub tehnologic care integrează motorul electric, frâna, suspensia și direcția într-un singur modul compact.

Prin integrarea motorizării electrice a vehiculelor în roată, renunțând la planetare, grupul de transmisie și motorizarea în vehicul, această tehnologie simplifică semnificativ procesul de producție și deschide căi către noi posibilități în designul auto.

Încă din anul 2022, inginerii din Continental Iași au început să lucreze la acest prototip, care răspunde tendinței de electrificare a vehiculelor din piața automotive. 

Roata modulară cu motor integrat, care vine la pachet cu suspensie, frână și direcție, este un pachet all-in-one, care deschide calea către producția de arhitecturi mult mai compacte și mai eficiente. Sistemul este conceput cu un modul de control centralizat, redefinind astfel arhitectura vehiculului pe care este montat. Următoarea etapă este integrarea prototipurilor pe vehicule și crearea logicii de control. 

Această soluție all-in-one nu doar îmbunătățește eficiența și reduce costurile de producție, dar oferă și o serie de avantaje pentru consumatori:

  • Flexibilitate în manevre: facilitează parcarea și manevrarea în spații înguste (prin funcționalități precum “mișcarea de rac” (Crab-movement), întoarcerea în punct fix (pivot turn – around one wheel) sau întoarcerea în U (U turn);
  • Siguranță sporită: integrarea tuturor sistemelor într-un singur modul permite un control mai precis și o reacție mai rapidă în situații de urgență.
  • Sustenabilitate: Vehiculele electrice echipate cu această tehnologie contribuie la reducerea emisiilor și la protejarea mediului.

Prin acest proiect ambițios, Continental Iași demonstrează încă o dată că inginerii români sunt capabili să concureze la cel mai înalt nivel și să aducă o contribuție semnificativă la dezvoltarea tehnologiilor viitorului. Acest proiect a fost posibil datorită unui mediu care cultivă creativitatea și colaborarea, inginerii având libertatea de a explora idei îndrăznețe și de a le transforma în realitate. Proiectul roții modulare este un exemplu concret al acestei culturi a inovației.

Continental este prezentă în Iași din 2006. Inginerii din centrul de cercetare dezvoltă produse și tehnologii de vârf din industria auto, cu accent pe securitatea cibernetică, creare software și conducerea autonomă. În parteneriat cu mediul universitar local și internațional, specialiștii din Iași lucrează în proiecte dedicate mașinilor și orașelor inteligente. 

Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente, inteligente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2023 o cifră de afaceri de 41,4 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 200.000 de angajați în 56 de țări și piețe

În perioada 1999 – 2023 Continental a investit peste 2.3 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine cinci unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul anului 2023, Continental avea peste 20.300 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,