Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Competiție de inginerie de anvergură organizată de Asociația BEST în acest an la Iași

Anul acesta, studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) își vor putea testa competențele tehnice și inginerești în cadrul competiției EBEC chiar la Iași, pentru că ediția din acest an se va desfășura în capitala Moldovei. EBEC este una dintre cele mai importante competiții europene de inginerie dedicată studenților de la universități tehnice. Misiunea acesteia este de a conecta studenţii cu liderii din diverse domenii inginereşti, de a le dezvolta atât abilităţile tehnice, cât şi non-tehnice într-un mediu competitiv şi de a le lărgi orizonturile prin provocarea tinerilor în probe bazate pe lucrul în echipă.

Organizarea la Iași a concursului vine după ce, anul trecut, finala națională a fost câștigată de echipa Innovathors, formată din studenți de la TUIASI, care ulterior au reprezentat România în etapa internațională de la Madrid. Performanța lor a fost răsplătită recent, în cadrul unui eveniment care a marcat 21 de ani de la înființarea BEST Iași. Banca Comercială Română a oferit premii celor patru membri ai echipei Innovathors.

„Organizațiile studențești au un rol esențial în dezvoltarea tinerilor, iar BEST Iași este un model despre cum pot fi implicați studenții în activități care le deschid largi orizonturi internaţionale. Universitatea noastră și BEST Iași le oferă tuturor studenților oportunități și acces la proiecte prin care exersează inovarea prin tehnologie, familiarizându-se în același timp cu diversitatea culturală și dezvoltându-și capacitatea de a lucra în medii internaționale”, declară prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, Prorector Relații Internaționale în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Rezultat de excepție al studenților Politehnicii ieșene

Echipa câștigătoare, Innovathors, a fost compusă din patru membri, toți studenți ai Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași: Iulian Vornicu, Denisa Gabriela Musteață și Ștefana Beatrice Gherghel de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și Marian Alexandru Sandu de la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor.  Membrii echipei au reușit să convingă juriul de competențele tehnice, dar și de coeziunea dintre ei, în cele trei probe ale concursului. 

„În cadrul probei locale, cerința a fost <<Alimentarea cu energie verde a campusului Tudor Vladimirescu>>. Noi am ales, din multitudinea de posibilități, panourile solare instalate pe cămine și depozitarea energiei nefolosite în generatoare sub pământ, în campus”, explică membrii echipei Innovathors. 

La proba regională competiția s-a derulat pe parcursul a două zile, iar  subiectele au fost surprinzătoare. „Am considerat proba primei zile, propusă de BCR, ca fiind una de o foarte importantă necesitate. Subiectul a fost <<Găsirea unei soluții pentru a ușura si mobiliza procesul creării de conturi bancare pentru persoanele cu dificultăți de vedere>>. Noi am venit cu ideea optimizării aplicației deja existente George cu un meniu ușor de utilizat și cu costuri minime”, povestesc studenții TUIASI.

„La cea de-a doua probă a etapei regionale am propus o soluție pentru a crește numărul de mașini electrice în traficul european, evidențiind avantajele și dezavantajele utilizării unei mașini electrice, soluții pentru eficientizarea distribuirii, asigurării service-ului și promovării acestora, soluții mai prietenoase cu mediul înconjurător și pentru un trafic mai puțin poluant”, explică echipa Innovathors.

„Proba finală a fost o reală provocare, atât prin faptul că nu s-a desfășurat fizic, ceea ce ne-am fi dorit enorm, cât și prin multitudinea și dificultatea subiectelor propuse adresate crizei climatice și securității cibernetice. Cu toate acestea, munca în echipă pentru pregătirea participării ne-a făcut să nu regretăm nimic și să apreciem timpul prețios petrecut împreună”, au mărturisit cei patru tineri.

„Performanța acestor tineri reflectă calitatea actului educațional de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, precum și efortul și performanța cadrelor universitare. BCR a ales mereu, prin proiectele în care se implică, să susțină modelele de excelență, atât la nivel academic, cât și profesional și uman. Parteneriatul cu TUIASI este o componentă firească a efortului nostru de a susține potențialul extraordinar al învățământului superior tehnic ieșean”, precizează Oana Grădinaru, Coordonator Comunicare BCR. 

21 de ani de BEST Iași – un model triplu helix

Recent, BEST Iași, organizație de studenți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a împlinit 21 de ani de la înființare. Cu peste 60 de membri implicați activ în evenimentele organizației, alături de peste 150 alumni, BEST Iași este una dintre cele mai puternice organizații studențești, parte a rețelei europene BEST (Board of European Students of Technology).

Organizația se bazează pe trei categorii de parteneri, care formează modelul de triplu helix al BEST Iași: universitatea, companiile și studenții. „În fiecare an, BEST Iași sărbătorește reușitele și parteneriatele realizate de-a lungul timpului, având mereu alături reprezentanți din fiecare categorie de stakeholderi ai organizației noastre: TUIASI, mediul economic și studenți. Fiecare componentă menționată anterior se regăsește și în sigla noastră și este la fel de importantă pentru îndeplinirea misiunii de bază a organizației: dezvoltarea studenților politehniști”, declară Grațiel Grădinaru, președinte BEST Iași. La Gala Aniversară din luna decembrie au participat reprezentanți ai TUIASI, ai partenerilor, directorul campusului Tudor Vladimirescu, lideri din cadrul Ligiilor Studențești TUIASI, precum și alumni BEST Iași.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.