Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Code 932: ”Misiunea noastră este să mutăm cât mai mulți oameni în firmele locale de IT”

Se estimează că în Iași există peste 30.000 de oameni care lucrează în IT. În companiile private, deținute de ieșeni, sunt o mie.  Dar din 30,000 de angajați din IT, doar 1.000 lucrează în companii locale, românești, ieșene.

Cum poți atrage investiții?

Creativi în tehnologia informațiilor, dar mai puțin capabili să-și traducă ideile din domeniul IT pe înțelesul tuturor. Specialiștii din outsourcing și IT-ul ieșean au învățat în cadrul Festivalul Industriilor Creative, organizat la Iași în perioada 23-30 mai, cum să-și prezinte idei și proiecte într-o manieră captivantă.

Mai multe workshop-uri și seminarii, organizate de firma ieșeană Code 932 sub titlul “Outsource to product” le-au oferit IT-iștilor șansa de a afla de la cunoscuți jucători de pe piața IT și a investițiilor cum își pot gândi procesele în cadrul companiei, pentru eficientizare, cum pot atrage investiții și cum își pot prezenta planurile de afaceri într-o manieră convingătoare și câștigătoare.

Code 932 este o firmă IT din Iași care dezvoltă software în domenii variate pentru clienți din întreaga lume, de la biometrie la platforme de video streaming, dar care și-a asumat și misiunea de a susține creșterea companiilor locale.

“Se estimează că în Iași există peste 30.000 de oameni care lucrează în IT. În companiile private, deținute de ieșeni, sunt o mie. Că se plătesc taxe, salarii, asta o face toată lumea. Dar din 30 și ceva de mii de angajați din IT, doar 1.000 aduc profit aici, la Iași.

Misiunea la care ne-am înhămat noi este să mutăm cât mai mulți oameni în IT-ul local. Pentru că abia atunci în Iași vor fi mai multe companii bogate și Iașul va avea de câștigat”, a explicat Andrei Dănilă, CEO Code 932 și organizator al evenimentului “ Outsource to product”, care, spune el, a avut scopul „de a genera un pic de mișcare, un pic de acțiune, pentru că în Iași există foarte mult outsourcing în IT când, de fapt, valoarea adăugată există atunci când faci produse”.

Prin prezentările susținute de experți naționali din București, Cluj, Timișoara, la evenimentul organizat de Code 932, s-a urmărit realizarea de conexiuni între inițiativele locale și naționale.

Cum ar trebui să gândească un creator de produs

Adrian Rîndașu, co-fondator și managing partner al Grupului EDUROM le-a împărtășit IT-iștilor ieșeni din experiența sa de 20 de ani în domeniul resurselor umane iar RocaX, un fond de investiţii care caută start-up-uri din tehnologie din România şi străinătate a pus pe masă alte învățături apreciate de participanți.

“Pe ideea Outsource to product i-am adus pe cei de la Design Thinking cu procesele creative de rezolvare a problemelor, Adi Rîndașu de la Edurom a venit cu un mic training despre mindsetul omului care face un produs, mentalitate care e diferită de cea a angajaților din corporații. Cei de la Roca X ne-au explicat ABC-ul investmentului, ne-au dărâmat niște preconcepții, ne-au explicat despre partea legală, cum să-ți setezi compania”, a relatat organizatorul evenimentului.

Învățarea se face și prin puterea exemplului, astfel încât, participanții au aflat și poveștile unor businessuri de succes direct de la fondatorii acestora: Delia Iliasa, de la SanoPass, și reprezentanții de la Cluj a uneia dintre cele mai mari firme românești din IT, EvoZone. Ambele companii au ridicat recent finanțări de milioane de euro.

O mare problemă: IT-știi nu știu să socializeze

Dar ca să poată avea succes, IT-iștii trebuie să socializeze și să comunice. Abilități neglijate de mulți dintre cei care se simt mai fericiți în fața calculatoarelor decât în fața mulțimilor. O recunoaște și Andrei Dănilă: “Noi am încercat, inclusiv în interiorul evenimentului, să forțăm networkingul. Pentru că asta e o problemă, noi nu știm să participăm la evenimente. Când participăm, ne strângem toți de la firmă și când se termină, plecăm mai departe. Asta în condițiile în care evenimentele, în sine, sunt doar un trigger să te facă curios”.

Motiv pentru care CEO-ul Code 932 a reacționat rapid la sugestia venită din partea RocaX, de a organiza un workshop pentru IT-iștii care vor să învețe să comunice cu restul lumii. Iar Andrei Dunuță, fondator SPEAKINGS & Arta de a NU vinde, a fost cel care a explicat tehnicile de prezentare eficientă într-un minut.

“<<Un minut brici, vii și te ridici>> este despre cum să convingi o persoană, un departament, de o idee, într-un minut.

În lumea de astăzi, în care există programatori și restul, este foarte important ca și programatorii să fie foarte buni în a convinge lumea de ideile lor, nu doar să spună despre ideile lor. Cel mai bun limbaj pentru un programator trebuie să fie limbajul clientului, nu doar limbajul C++.

Asta ar fi trebuit să învățăm în școală, dar uite că nu o învățăm, și faptul că nu pot comunica, e o problemă generală a IT-iștilor. O spun și ei, o spun și oamenii care vin în contact cu IT-iștii. Nu e ceva peiorativ, pentru că fiecare are plusuri, dar și ceva de îmbunătățit.

Un lucru care e clar că trebuie îmbunătățit, în cazul programatorilor, e modalitatea lor de a comunica, de a transmite ideile, de a convinge oamenii pe limba lor, nu pe limba programatorilor, că ideea lor are sens. E ușor să dai vina pe public, coleg, client, când nu ideile nu îți sunt înțelese. Dar poate e nevoie de un reglaj fin”, a subliniat  Andrei Dunuță.

Cum se ține un pitch elevator de succes

Programator, dar și îmblânzitor al limbajului de programare, Dunuță le-a oferit participanților la workshopul despre cum se ține un pitch elevator de succes, cinci exemple de greșeli în deschiderea unui discurs de prezentare și două mari greșeli de evitat la finalul unui astfel de pitch. Dar le-a arătat și 12 posibile moduri de a captiva audiența, de la început, până la sfârșit.

“Misiunea noastră este să învățăm să lucrăm împreună. Colaborăm, ne punem ideile împreună, mințile, avem încredere unii în alții, facem echipe comune”, spune reprezentantul Code 932, care subliniază de ce este importantă comunicarea fidelă a ideilor pe care le au: “Asta ne permite să ne prezentăm în fața clienților cu putere mai mare în spatele nostru, pentru că avem 200-300 de oameni adunați, ceea ce ne permite accesul la proiecte mult mai solide și nu încercăm să centralizăm.

Sunt companii mai mici care vin, ei primesc proiecte și asta le dă confortul de a putea să crească. Pentru că o companie mică e tot timpul în vâltoare.

Dacă iei o firmă mică, cu 2 – 5 oameni și le asiguri muncă pe următorii doi ani, ei au timp să crească. Se pot liniști și au timp să mai pregătească doi juniori, să mai absoarbă cunoștințe, să mai facă un curs de pregătire. Încercăm să arătăm că modelul ăsta funcționează, iar scopul final e acesta, să mutăm cât mai multă forță de muncă din companiile multinaționale în companii locale. Dacă reușim, în Iași va fi bogăție”. (Cristina PETRACHE)

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

DRUID, pinmagazine

DRUID atrage 30 de milioane de dolari ca parte a rundei de finanțare Seria B pentru a îmbunătăți productivitatea organizațiilor prin aplicații conversaționale și inteligență artificială generativă

 DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a anunțat astăzi atragerea rundei de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.