Publicația industriei TECH regionale

BCR SEED STARTER: Prima companie de capital de risc corporativ lansată de o bancă din România plănuiește o investiție de 5 milioane EUR în ecosistemul local de startup-uri tech

BCR - Seed Starter - pinmagazine

BCR lansează BCR Seed Starter, prima companie de capital de risc corporativ (CVC) a unei bănci din România, dedicată investițiilor de tip equity în startup-uri de tehnologie.
BCR Seed Starter va deveni operațional din ianuarie 2024, cu investiții planificate de 5 milioane de euro pentru următorii cinci ani.
BCR Seed Starter a fost creată pentru a susține ecosistemul de startup-uri românești, cu scopul de a genera inovație și valoare pentru bancă și clienții săi, punând accent și pe domeniile ESG.

Banca Comercială Română (BCR) anunță lansarea BCR Seed Starter, o subsidiară deținută integral de BCR, care este prima companie de capital de risc corporativ (CVC) înființată de o bancă din România.

Compania vizează investițiile în startup-uri de tehnologie și va fi operațională începând din ianuarie 2024.

Cu un angajament financiar pentru investiții de 5 milioane de euro în următorii cinci ani, BCR Seed Starter are ca obiectiv furnizarea de capital pentru un portofoliu de startup-uri inovatoare, care au potențialul de a optimiza procesele bancare interne, de a îmbunătăți portofoliul de servicii oferite clienților BCR sau de a susține integrarea standardelor ESG.

„BCR Seed Starter ne oferă instrumentele necesare pentru a continua să amplificăm angajamentul BCR față de tehnologie și inovație. Prin investiții strategice în capital de risc corporativ, cu prioritate în companii care valorifică tehnologia financiară, scopul nostru este să generăm inovație în cadrul băncii, aducând mai multă valoare clienților noștri. Mai mult, ne dorim să aducem valoare strategică ecosistemului local de startup-uri, ca să le susținem în procesul de creștere și de obținere a succesului pe termen lung. Pentru că dincolo de bani și resurse, BCR Seed Starter înseamnă și furnizarea de know-how, de profunzime, din industria financiară și acces la o bază extinsă de potențiali clienți și investitori. BCR Seed Starter aduce o abordare nouă în peisajul CVC-urilor din România, cu mai multă flexibilitate și suport de durată, care accelerează dezvoltarea antreprenorială și consolidează rolul României în inovația europeană,” a declarat Thomas Kolarik, Vicepreședinte IT & Operations la BCR și Președinte al Consiliului de Administrație la BCR Seed Starter.

În schimbul unei participații minoritare în startup-urile în care investește, BCR Seed Starter își propune să stimuleze creșterea durabilă prin diversificarea surselor de capital disponibile pentru startup-uri, oferind o alternativă flexibilă la modelul tradițional de finanțare bancară. Un avantaj notabil al investiției BCR Seed Starter este creșterea credibilității startup-ului în ochii investitorilor și partenerilor internaționali și locali, precum și ai potențialilor clienți.

„Suntem mândri că BCR Seed Starter deschide un nou capitol în sectorul bancar românesc, devenind prima companie de capital de risc corporativ lansată de o bancă. Această inițiativă valorifică activele corporative ale BCR, nu doar prin accesul la piețe noi și prin dezvoltarea unui nou model de afaceri, ci mai ales prin faptul că stimulează inovația made in România.
BCR Seed Starter va oferi startup-urilor oportunitatea de a dezvolta, testa, adapta și oferi produse cu valoare adăugată, atât pentru ecosistemului BCR și Erste, dar și direct către clienții băncii. Colaborarea se va desfășura pe o bază non-exclusivă, deoarece scopul nostru este să ajutăm startup-urile să crească pe piețele lor țintă. Obiectivul nostru este să investim un tichet mediu de 500.000 de euro, în schimbul unei participații minoritare de maximum 24,99% ”, a declarat Carmen Dibuș, CEO al BCR Seed Starter.

Carmen Dibuș, CEO al BCR Seed Starter

Deși activitățile de capital de risc în România au crescut semnificativ în ultimul deceniu, de la un nivel aproape inexistent, suntem încă în urma mediei UE și a altor țări din Europa Centrală și de Est.

România s-a clasat pe locul cinci în CEE pentru finanțarea prin capital de risc obținută în 2022, în urma Estoniei, Cehiei, Croației și Poloniei, care în total reprezintă 70% din volumul total de finanțare în regiune, conform Romania Venture Report 2022.

Mai mult, România are un deficit de finanțare de aproape 7 miliarde de euro pentru startup-uri, comparativ cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, strângând doar 128,2 milioane de euro în perioada 2018 – 2021.

Această cifră este umbrită de o performanță regională robustă, așa cum subliniază un studiu realizat de ROPEA și Deloitte, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociații globale de capital privat și capital de risc. Astfel, BCR Seed Starter se poziționează ca un partener strategic în schimbarea acestei dinamici, amplificând potențialul inovator al startup-urilor românești, într-un moment în care capitalul pentru startup-urile tehnologice este mai dificil de obținut.

Ce ar trebui să știe startup-urile când aplică?

Finanțarea provine integral de la BCR. Investițiile în startup-uri vor fi realizate din fondurile proprii ale BCR Seed Starter, ce are ca țintă două investiții strategice în 2024.

BCR Seed Starter deschide accesul către întregul ecosistem al Grupului Erste și către toți clienții săi, oferind nu doar finanțare prin contribuții de capital, ci și un parteneriat strategic cu omologii din grup, Seed Starter České spořitelny și Seed Starter Slovenskej sporiteľne. Această colaborare amplifică impactul asupra startup-urilor aflate în stadiile inițiale, „pre-seed” și „seed”. Odată cu intrarea BCR Seed Starter în structura acționariatului, startup-urile vor avea oportunitatea de a colabora direct cu Grupul BCR și vor beneficia de încredere, expertiză, rețea și oportunități de creștere.

Care este calendarul și cum se face selecția?

Procesul de aplicare pentru finanțare este deschis oricărui startup tech interesat, cu precizarea că BCR Seed Starter caută sinergii cu industria bancară, explorând oportunități de afaceri și tehnologii emergente care stimulează creșterea în sectorul serviciilor financiare sau susțin standardele ESG.

Startup-urile pot depune aplicații începând cu primul trimestru al anului 2024 pe site-ul dedicat, www.seedstarter.ro.

Decizia de investiție se va baza pe un proces structurat și coerent, care include o analiză riguroasă, de tip due diligence, cu o atenție deosebită acordată potențialului de creștere al startup-ului și alinierii acestuia cu valorile și direcțiile strategice ale Grupului BCR.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Laser Valley Innovation Bootcamp

Laser Valley Innovation Bootcamp revine pe 14 iunie. Peste 100 de participanți, așteptați la evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie

aser Valley Innovation Bootcamp revine în orașul Măgurele pentru al doilea an consecutiv. Evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie aduce împreună cercetători, antreprenori și studenți pasionați de inovație și tehnologie. Peste 100 de participanți sunt așteptați în cadrul Laser Valley Innovation Bootcamp. Evenimentul se va desfășura între 14 – 16 iunie la Conacul Oteteleșanu și Biblioteca Națională de Fizică din Măgurele (Ilfov).