Publicația industriei TECH regionale

Asociația Fab Lab Iași inițiază un proiect Erasmus+ privind educația financiară, alături de parteneri din două țări europene

Budget Time, pinmagazine

Proiectul „Budget Time: a Non-formal Approach to Financial Education” contribuie la dezvoltarea competențelor financiare ale tinerilor din România, Bulgaria și Lituania
Asociația Fab Lab Iași are plăcerea să anunțe implementarea proiectului Erasmus+ „Budget Time: A Non-formal Approach to Financial Education”. Acest proiect inovator promovează educația financiară prin metode non-formale și implică colaborarea tinerilor și a specialiștilor din România, Bulgaria și Lituania. Inițiativa este realizată în parteneriat cu Banca Comercială Română (BCR) și programul „Școala de Bani”, care susțin educația financiară prin resurse, mentorat și sesiuni de formare.

Pe parcursul celor 18 luni de implementare, proiectul a inclus activități diverse, precum ateliere, seminarii, schimburi de experiență și evenimente educaționale. Un moment important a fost sesiunea de formare intensivă desfășurată în Varna, Bulgaria, între 12-16 aprilie 2024, la care au participat 21 de tineri. Aceștia au fost instruiți în gestionarea cheltuielilor lunare, crearea unui buget realist, economisire, investiții și luarea deciziilor financiare informate. De asemenea, au învățat cum să predea educația financiară altora, pentru a sprijini alți tineri în dobândirea acestor competențe esențiale.

Un rezultat important al proiectului este dezvoltarea unui manual de educație financiară, destinat să ajute tinerii să predea informațiile în cadrul cluburilor de tineret din cele șase orașe participante: Iași și Craiova (România), Vilnius și Kaunas (Lituania), Varna și Plovdiv (Bulgaria). Manualul este disponibil în patru limbi: română, engleză, bulgară și lituaniană.

Proiectul include instruirea și mentoratul a 42 de lucrători de tineret, câte 14 din fiecare țără (România, Bulgaria și Lituania), repartizați în cele șase orașe participante, cu câte 7 lucrători în fiecare oraș. Aceștia și-au dezvoltat competențele necesare pentru a livra sesiuni de educație financiară prin metode non-formale. În cadrul inițiativei, vor fi implementate trei ediții ale programului de educație financiară, ce vor ajunge la peste 900 de tineri, dintre care 10% provin din medii defavorizate. De asemenea, au fost înființate cluburi de educație financiară în fiecare dintre cele șase orașe, iar tinerii vor beneficia de mentorat timp de trei luni după finalizarea programului, pentru a integra noile competențe financiare în viața de zi cu zi.

În plus, proiectul include dezvoltarea unei aplicații financiare inovatoare, aflată în proces de finalizare. Aceasta va oferi resurse interactive pentru tineri, ajutându-i să-și dezvolte competențele financiare și să aplice principiile de management financiar într-un mod accesibil și practic.

Prin acest proiect, Fab Lab Iași, în parteneriat cu BCR, Școala de Bani, Asociația Orenda (Bulgaria) și Asociația Tavo Europa (Lituania), contribuie la dezvoltarea unei generații mai bine pregătite pentru provocările economice ale viitorului, oferindu-le tinerilor instrumentele necesare pentru o gestionare financiară responsabilă.

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,