Publicația industriei TECH regionale

Artistul plastic Felix Aftene și-a lansat prima colecție de tablouri sub formă de NFT

16 lucrări din colecția „Mustața lui Dali și alte culori ” a lui Felix Aftene au devenit, din această lună, opere artistice digitale vândute sub formă de NFT. Lucrările pot fi achiziționate de pe platforma bazată pe tehnologia blockchain OpenSea, care utilizează moneda crypto Ethereum, cea mai folosită în tranzacții cu obiecte de artă.  

Colecția „Mustața lui Dali și alte culori” este un proiect născut în urmă cu doi ani în atelierul din Iași al artisului Felix Aftene și finalizat în anul 2020, odată cu lansarea pictoromanului cu același nume, împreună scriitorului Lucian Dan Teodorovici. „Tema acestui proiect artistic este de a face un laudațio artistului și simțurilor sale ascuțite. Ca într-o narațiune a întâmplărilor minții compun în imagini despre organul major al artistului, imaginația, așadar proiectul este despre nevoia de metafizică a omului în care artistul devine maestru”, descrie artistul plastic ieșean Felix Aftene colecția sa.

Colecția cuprinde tablouri în format fizic, care, odată cu lansarea ca NFT, fac tranziția către arta digitală. „NFT este o nouă provocare prin care ating noi limite, cele șaisprezece lucrări de pictură ajung în mediul virtual sub o nouă formă, de criptoartă. Aceste noi lucrări rezultate de tip hibrid, le găsesc a fi relevante în cultura contemporană pentru că reflectă ceea ce numim astăzi artă în spiritul timpului nostru”, explică Felix Aftene

Cum se efectuează tranzacțiile?

Pentru a licita, un cumpărător nu trebuie decât să se autorizeze pe platforma OpenSea, unde este listată colecția și să dețină criptomoneda Ethereum într-un portofel digital. „După efectuarea tranzacției pe platforma digitală, cumpărătorul va primi automat un conținut deblocabil: formatul fișierului media original de înaltă rezoluție, precum și un fișier pregătit pentru imprimare. În plus, va obține de un cod unic personalizat prin care va putea beneficia de un tur privat în studioul din Iași al artistului, acolo unde au fost realizate aceste lucrări”, spune Gabi Dumitriu, consultant în tehnologie blockchain și cel care a dezvoltat din punct de vedere tehnologic acest proiect. Unul dintre marile beneficii ale tehnologiei blockchain este faptul că permite ca autorul să se autentifice cu o semnătură digitală criptată, ceea ce oferă garanție privind unicitatea și autenticitatea lucrărilor.

Ce este un NFT?

NFT înseamnă Non Fungible Token și reprezintă un sistem pe bază de blockchain care le permite artiştilor să vândă direct sau să scoată la licitație operele lor de artă digitală de orice fel. 

„Conceptul de artă digitală a luat amploare în ultima perioadă și astfel au apărut multe platforme digitale bazate pe tehnologia blockchain, ce permit utilizatorilor să creeze, să colectioneze și să comercializeze lucrări de artă digitală ( cripto art). Tokenurile Nefungibile (NFT) sunt componente digitale din sfera DeFi (Decentralized finance) care pot fi colectate. Fiecare NFT este unic sau limitat cantitativ și este văzut ca obiect din viața reală și are 4 proprietăți esențiale: nu poate fi reprodus, nu poate fi falsificat, nu se supune inflației și are aceleași garanții de proprietate  precum Bitcoin. Aceste proprietăți permit artiștilor să dețină colecții de artă bazate pe  asset-uri digitale”, explică Gabi Dumitriu

Pe scurt: un non-fungible token este un obiect digital unic, singular, în format blockchain. Această unicitate, raritate este ceea ce-i dă valoarea mare. În formatul blockchain pot fi stocate inclusiv opere de artă digitalizată, cum sunt ilustrațiile, fotografiile, filmele sau muzica, iar apoi acestea sunt tranzacționate ca NFT.

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,