Publicația industriei TECH regionale

ANALIZĂ | Peste 65% dintre angajații instituțiilor publice din România nu sunt suficient de bine pregătiți pentru a face față provocărilor digitalizării

Principalul impediment în accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România îl reprezintă sistemul decizional prea complicat din instituții, avertizează Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) din România, făcând publice concluziile unei cercetări realizate cu ocazia workshop-ului “Digitalizarea Instituțiilor Publice în Trei Pași”, ce a avut loc la Alba Iulia, la finalul săptămânii trecute.  

Evenimentul reprezintă o primă etapă dintr-un program mai amplu ce vizează digitalizarea unui număr cât mai mare de instituții publice din România și este sprijinit de prestigioase instituții precum: Școala Informală de IT, Banca Comercială Română, Cluj IT Cluster sau Institutul Aspen România.

Suntem mândri că putem contribui la educația și digitalizarea instituțiilor publice din România. Astfel de parteneriate între mediul public și cel privat sunt definitorii pentru transformarea societății românești și simplificarea vieții noastre, a tuturor, în raport cu orice entitate instituțională. Avem de învățat unii de la ceilalți despre cum să construim colaborare în comunități, chiar și în mediul digital, prin platforme deschise și servicii integrate, accesibile de oriunde și la un touch distanță”, a declarat Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare, BCR.

La studiul inițiat de către ANDIP au luat parte instituții publice diverse din 14 județe din țară. 77% dintre instituțiile repondente proveneau din administrația publică locală, iar restul din administrație publică națională sau servicii publice diverse.

Între aspectele negative relevate de cercetarea efectuată sub umbrela ANDIP, cu privire la starea procesului de digitalizare din instituțiile publice din țara noastră, amintim:

  • peste 30% dintre instituțiile repondente nu au prevăzute în bugetele lor pentru anul viitor capitole distincte de investiții în digitalizare;
  • circa 33% dintre instituțiile publice chestionate nu dispun de departamente de IT proprii sau de responsabili cu digitalizarea / tehnologia de calcul;
  • peste 65% dintre instituțiile publice consideră că angajații lor nu sunt suficient de bine pregătiți (pe paliere tehnice) pentru a putea face față, într-o manieră eficientă, provocărilor digitalizării;
  • aproximativ 65% dintre repondenți consideră că principalul impediment în accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România îl reprezintă sistemul decizional prea complicat de la nivel central și din instituții.

Între aspectele pozitive descoperite sau reafirmate cu ocazia cercetării efectuate, merită menționate următoarele:

  • circa 90% dintre instituțiile publice din România sunt satisfăcute de calitatea infrastructurii de comunicații si Internet de care beneficiază;
  • peste 80% dintre repondenți susțin că instituția publică pe care o reprezintă și-a eficientizat parțial activitatea zilnică, în ultimii trei ani, cu apel la tehnologie;
  • peste 70% dintre instituțiile publice sondate beneficiază (în majoritate, mai exact peste 75%) de personal cu studii superioare, care ar putea fi ușor pregătit profesional și pe subiecte tehnice sau tehnologice, legate de digitalizare.

Educația tehnologică rămâne una dintre principalele redute ale oricărui proces de digitalizare. Incursiunea în realitățile cu care se confruntă instituțiile publice din țara noastră nu a făcut decât să reconfirme acest lucru. Tocmai de aceea, Digital Stack (divizia B2B a Școlii Informale de IT) este pregătită să stea la dispoziția instituțiilor publice interesate cu programe de pregătire profesională în domenii tehnice aflate la mare căutare în contextul digitalizării. Fie că vorbim de topicuri mai complexe, precum: “cybersecurity” sau “automatizare de procese”, ori de subiecte aparent mai simple: “Excel pentru avansati”, toate își pot găsi locul într-un program educațional croit de către specialiștii noștri astfel încât să răspundă nevoilor punctuale pe care o instituție publică le poate avea”, a declarat Carmen Ciulacu, Managing Partner la Digital Stack.

Inițiativa de sprijin demarată de către Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice va cuprinde o gamă de acțiuni mai largă decât cea legată strict de educație. Alături de alte instituții partenere de prestigiu, precum Cluj IT Cluster sau DIH4Society, instituțiile publice ce se vor califica în programul de accelerare și sprijin vor putea beneficia și de consultanță în IT & Software, dar și de integrare de procese sau sprijin concret în accederea la finanțări instituționale (nerambursabile și / sau rambursabile), care să permită efectuarea achizițiilor necesare digitalizării.

Digitalizarea administrației publice nu este un subiect de noutate. Administrația publică a investit în digitalizare și până în prezent. În medie, nivelul de digitalizare în acest sector este de 21%, dar sunt administrații publice românești mai bine plasate (înspre 40%). Cu toate acestea,  suntem foarte mult în urma mediei europene de 69% sau de țări precum Estonia, unde nivelul de digitalizare este de 92%. Așa cum vad eu lucrurile, administrația publică centrală este veriga slabă. La nivel local nevoia digitalizării este pe departe mult mai bine înțeleasă, acceptată și condusă. Progrese în această direcție vor fi semnalate cu siguranță în următorii ani, însă performanța implementării și operaționalizării va depinde de foarte mulți factori, dintre care factorul uman și cultura instituțională vor fi cele mai critice. Informațiile obținute în urma evenimentul de la Alba Iulia, alături de cele colectate prin sondaje de piață, ne vor ajuta la înțelegerea mai bună a priorităților de digitalizare la nivelul instituțiilor publice din țara noastră și a unui mod mai eficace de abordare a proiectelor de digitalizare”, a declarat președintele Cluj IT Cluster, Stelian Brad.

Instituțiile publice dornice să-și accelereze gratuit procesul de digitalizare, se mai pot înscrie în programul de accelerare ANDIP până la finele anului în curs, intrând pe website-ul inițiativei (andip.digitalstack.ro) și completând formularul de înscriere ce poate fi accesat cu ajutorul butonului: “Înscrie o instituție”.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare