Publicația industriei TECH regionale

FreshBlood Cluj: „Vrem să punem România pe harta inovației în sănătate”

Inovația în sănătate în acest moment este posibilă doar la intersecția dintre medicină, tehnologie și business, iar în România aceste trei domenii se întâlnesc arareori și colaborează în mod rarisim. De aceea a fost creată comunitatea Freshblood.
Ce e de făcut? Pe drumul inovației ai nevoie de parteneri
Sănătatea în momentul de față este martora unei revoluții, care a început în ultimii ani și care se accelerează pe zi ce trece. Cu toate acestea, în România nu s-a mai descoperit sau inovat în mod semnificativ în sănătate în ultimele zeci de ani, și nu pentru că nu am fi avut minți deschise și capabile.
Ce e de făcut? Se pot investi bani în proiecte de cercetare și se pot încuraja colaborări, dar probabil cel mai eficient este să pui oameni împreună și să le dai probleme motivante spre rezolvare, ceea ce reprezintă de fapt filosofia start-up.
De aceea, acum aproximativ un an în urmă, actuali și viitori medici din Cluj, alături de un om cu experiență în domeniul tehnic, de product management și în startup-uri personale, se întrebau cât ar fi de utilă o comunitate care să pună împreună oameni din domeniul sănătății (nu numai medici, ci și farmaciști, psihologi sau alți oameni interesați) și oameni din domeniul tehnic (it-ști în primul rând, dar și ingineri sau designeri) care să aibă dorință de a colabora pentru a construi proiecte interesante și valoroase, prin care fiecare dintre ei să-și atingă aspirațiile de a face ceva care să conteze și să influențeze pozitiv sănătatea celor din jurul lor.
Semnele erau deja aici
Interesul față de domeniul sănătății arătat de lumea startup-urilor și de către investitori crescuse în mod semnificativ, existau deja startup-uri plecate din România care aveau produse cu utilizare europeană sau mondială (Mira Rehab – fondată în Cluj-Napoca și mutată la Londra și Skinvision – fondată la București și mutată în Olanda) și în România creștea numărul de companii de software care dezvoltau soluții de sănătate pentru alte piețe (RTRIBE- aplicație de suport psihologic în tratamentul adicțiilor, inițiată în California și dezvoltată la Cluj-Napoca de Halcyon Mobile).


Colaborările internaționale s-au materializat și în formarea de legături care ne-au ajutat să promovăm și să conectăm clinici/persoane interesate de abordarea FreshBlood la proiecte europene care vor fi puse astfel în premieră la dispoziția pacienților din România.


Atunci când CompuGroup Medical are peste 200 de angajați la Iași care dezvoltă soluții informatice medicale pentru întreaga lume, nu poți să nu te întrebi cât de mulți oameni competenți există în România care ar putea să rezolve multe dintre problemele sistemului medical.
Cu toate acestea, startup-urile românești din domeniul sănătății se mișcă încă încet, accesul la resurse este unul limitat și legăturile sunt foarte reduse între oamenii motivați să inoveze în domeniul sănătății și inovatorii în domeniul tehnologiei.
Oamenii care își doresc același lucru încep să se adune
Așa începe „FreshBlood”, proiect voit de la început internațional – „Fresh” înseamnă legătură cu abordarea proaspătă cu care vine orice start-up și „blood” este legătura cu sănătatea, sângele fiind atât un medicament, cât și un simbol al vieții.
Începuturile, ca orice începuturi au fost unele timide, dar cu motivație. Am încercat să atragem alături de noi spiritele neliniștite din comunitatea studențească clujeană și unii dintre ținerii specialiști interesați de idei inovatoare în sănătate.
Au venit către noi oameni cu idei și comunitatea a crescut de la lună la lună, mai degrabă virtual decât real, dar vizualizările de pe Facebook și comentariile din lumea reală ne-au ajutat să ne convingem că suntem pe drumul cel bun.


Viziunea pentru 2018 . Un INNOVATHON în curând
Obiectivul principal FreshBlood este primul rând de a „pune România pe harta inovației în sănătate” prin susținerea dezvoltării unui ecosistem (sprijin, colaborare, finanțare) care ofere ideilor inovatoare loc pentru a crește.
Pentru a ajunge acolo, vom continua ceea ce facem și vom adăuga resurse pentru a putea răspunde solicitărilor tuturor celor interesați de activitatea și valorile noastre.
Pregătim un Innovathon pentru 2018 și tragem tare ca să conturăm un program de preaccelerare care să permită dezvoltarea de startup-uri healthtech până la stadiul de MVP, cu resursele și cu finanțarea disponibile în România.
Pentru toate acestea avem nevoie în primul rând de oameni dinamici, interesați și motivați de a schimbă sănătatea în bine, pe care îi așteptăm oricând alături de noi că să-i implicăm în proiectele noastre (indiferent de pregătirea lor de bază).
Mulțumesc în mod special Mircea Vădan, Mihai Saftencu, Vlad Mateiță, Maria Lup, care ajută la construcția ecosistemului HealthTech din Romania.
Ne găsești pe freshblood.ro sau pe facebook


Cel mai important – au venit și au rămas alături de noi studenți la medicină și doctori tineri care își doresc mai mult decât ceea ce li se oferă și sunt motivați să se implice în proiecte inovatoare.
Rând pe rând am descoperit oameni și companii care sunt implicați în proiecte care își doresc aceleași lucruri că și noi:

  • Lorena McNaughtan – director ICEEHealth- singura conferința dedicată sănătății digitale din România, care ne-a susținut și ne-a încurajat să creștem și să ne extindem la nivel național
  • Daniel Rosner – Coordonator www.innovationlabs.ro, program al Politehnicii Bucureștene, care ne-a invitat să oferim feedback startup-urilor din program cu dimensiune de healthcare (un procent semnificativ în fiecare an)
  • Dr. Ștefan Busnatu – medic cardiolog pasionat de tehnologie și IT, coordonator de proiect de telemedicina în domeniul recuperării cardiovascolare
  • Dr. Mihai Bran – medic psihiatru implicat în proiecte digitale, fondator www.atlashelp.ro.

Și mulți alții pasionați de tehnologie și medicină care deja contribuie la schimbarea pe care ne-o dorim cu toții.
Creșterea națională
FreshBlood a început cu meet-up uri în Cluj Napoca, unul pe lună, aducând la fiecare oameni care au făcut lucruri și oameni care își doresc să facă lucruri, punându-i împreună și încurajând colaborarea dincolo de rigiditățile instituționale.
După 6 luni am ajuns și în București, unde interesul față de ceea ce propuneam noi este și el în creștere, și am reușit să aducem alături de noi oameni dornici să colaboreze, înțelegând că în domeniul sănătății colaborarea este esențială, deoarece obstacolele sunt multiple și foarte diferite unele de altele.
Extinderea la nivel de București a adus către noi și interesul mai multor startup-uri (ENTY, MedicChat, MIIO Smile etc. ). În perioada următoare, planificăm meetup-urile din Timișoara, Iași, Târgu Mureș, de unde au existat solicitări.
Creșterea internațională
Odată cu extinderea națională am început să luăm legătura și cu alte organizații la nivel european și mondial, care de multe ori au fost mai deschise decât organizațiile românești (suspicioase din fire), oferindu-ne acces la resursele lor și încurajându-ne să ne extindem, în dorință sinceră de a avea un colaborator în România pentru proiectele lor de inovație în sănătate.
Avem așadar o colaborare bună cu EITHealth Innostars, divizia dedicată inovației în sănătate a European Institute for Innovation and Technology, câțiva dintre membrii comunității FreshBlood participând la programele internaționale organizate în colaborare cu unele dintre cele mai prestigioase universități sau companii europene, în centre universitare de prima mână cum ar fi Heidelberg, Barcelona, Koln, Delft, Coimbra s.a.
Avem deja confirmată extinderea și în România, începând cu 2018, a susținerii de proiecte oferită de EITHealth Innostars
Parteneriatele curente. Semințele plantate în iarna și primăvara trecută au început să rodească
Creșterea a fost și mai evidentă, începând cu luna august 2017, când mai multe organizații medicale (studențești și asociații profesionale) din Cluj, Târgu Mureș, Iași, București, Timișoara, au venit către FreshBlood și ne-au solicitat participarea la conferințele lor, având în vedere interesul noii generații de medici în tehnologie și în inovație cu ajutorul abordării de tip start-up.
Urmare a propunerii Dr. Cristian Paul Dan – Președintele OTM, am organizat o zi întreagă dedicată tehnologiei în sănătate la Congresul Pluridisciplinar al Organizației Tinerilor Medici, în Octombrie 2017 la Cluj Napoca, cu vorbitori din toată țara, și cu exemple care au arătat că și în România se inovează.
Bucuria cea mai mare a venit atunci când Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca prin profesor Ioana Neagoe și echipa OSM Cluj (Radu Pîrlog și Alexandru Sîrbu) ne-au solicitat colaborarea pentru a desfășura programul lor de educație antreprenorială și inovație medicală, în care avem ocazia sa ajutăm pe studenți să construiască și să rafineze idei, idei care au intrat într-o competiție ce vor duce la înființarea de startup-uri cu sprijinul UMF Cluj-Napoca.

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,