Publicația industriei TECH regionale

Ce este și ce vrea summIT. Și ce va urma

Peste 150 de manageri din industrie s-au adunat la Iași
summIT este un eveniment dedicat managerilor, în principal din industria IT, care își dorește să devină și o comunitate națională, un vector de creștere a industriei prin facilitatea învățării și a contactelor de business. Chiar dacă suntem la prima ediție, ideea nu e de ieri, ci a pornit cu aproape 4 ani în urmă la inițiativa unei companii multinaționale care și-a propus coagularea unei comunități de practicieni în management, din zona industriei IT. După câteva evenimente sponsorizate de aceeași companie, comunitatea a preluat susținerea evenimentelor și le-a continuat prin susținerea jucătorilor majori din piață. care au oferit pe rând spațiul de desfășurare a evenimentelor și speakeri potriviți. 
Speakeri din România și din Europa de Vest
Cei care participa la întâlnirile regulate împărtășesc dorința de a învața și a își extinde legăturile de business în afară mediului oferit de propria companie. În plus, orice companie își are o mare parte din succes derivat din capabilitățile liderilor de a conduce și a inspiră echipele lor. Ambii cofondatori ai conferinței (Gabriel Manole și Laura Barhala) cred că e nevoie de un mix de tehnologie și leadership pentru a realiza pasul următor în industria IT.
În 2016, a venit vremea ca întâlnirile informale ale managerilor de IT din Iași să e completate de o conferință națională. Cu speakeri atât din România, cît și din Europa de Vest (Franța, Marea Britanie, Austria), cu idei care să susțină dezvoltarea tehnologică a businessurilor, dezvoltarea unor echipe mature și competitive, cu experiențe practice oferite de traineri cu experiență și de concepte puternice validate în întreagă lume. 
Despre prima ediție 
Prima ediție și-a propus să urmărească două teme majore pe care se bazează succesul unui lider autentic: arta leadershipului și gândirea strategică. 
Desfășurată pe 8 și 9 iunie, în Iași, conferință a reunit peste 150 de manageri cu experiență, manageri care conduc prima lor echipa sau oameni dornici să preia o provocare asemănătoare, din Iași, București, Cluj, Chișinău, Timișoara, Brașov. Cu susținerea Edurom și SCC, ca sponsori principali, am reușit să aducem în Iași o lista de manageri și traineri cu experiență, care au împărtășit idei și concepte inovatoare, în cele 4 workshopuri și 9 discursuri susținute.
summit-foto1
Primul focus point, „The art of leadership” 
Primul focus point, „The art of leadership” și-a propus să aducă diverse concepte de leadership din mai multe zone de practică, care să ajute managerii în acele zone unde e vorba de artă mai mult decât de instrumente de management. Un exemplu este introducerea de concepte inovative, de tip Blue Ocean strategy, care să aibă potențial disruptiv, ilustrat de Dan Mocanu în prima intervenție a conferinței. Peter Gastberger a vorbit despre cum poate inspirată echipa, bazându-ne pe lucruri simple, dar de mare impact.
Cosmin Alexandru ne-a purtat în poveste. Cum o poveste poate inspiră și duce echipa la nivelul următor de performanță, chiar dacă nu este matematică și nu se vede în Excel sheets.
Alain Cardon, keynote speaker pentru focus point „The Art of Leadership”, a introdus concepte folosite în coaching pe care un manager de succes poate să le utilizeze cu succes în demersul de a crește performanță echipei: cum să creezi spațiu oamenilor pentru a se dezvoltă pe sine și echipa, despre cum să e susținută încrederea lor, despre manager că potentiator de dezvoltare.
Al doilea focus point. „Strategic Thinking” 
Al doilea focus point. „Strategic Thinking”, a reunit 5 vorbitori care au ilustrat diverse aspecte strategice ale dezvoltării unor companii.
Barrie Watson, keynote speaker pentru acest focus point, a ilustrat strategii de creare a unor echipe de management eficiente, conform ideilor cercetate împreună cu Meredith Belbin.
Emanuel Martonca, CEO Thinslices, a vorbit despre o experiență foarte îndrăzneață, aceea de a face salariile transparente în cadrul companiei, conform principiilor de evaluare la 360 de grade și de contribuție la succes bazată pe criterii clare și transparente.
Daniel Rizea a împărtășit strategia Vector Watch de a crea un ecosystem software, care să permită altor dezvoltatori să adauge aplicații în produsele companiei.
Marius Mitroi a venit cu o suită de idei despre obținerea finanțării pentru companii, conform principiului că valoarea adăugată vine din inovație și pentru inovație e necesară finanțarea.
A două zi a fost încheiată de Dan Schipor, consultant în management cu o vastă experiență, care a împărtășit câteva idei despre cum pot poziționate serviciile software și outsourcingul în value chain-ul global.
În afară intervențiilor din trackul principal, workshopurile din fiecare dimineață au suscitat un interes deosebit. Cele 4 sesiuni au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de persoane interesate și au abordat diverse aspecte practice ale managementului de echipa sau de business.
Simularea de business (Income/Outcome) susținută de Delia și Gigi Andrieș (EDUROM) a ilustrat modul în care se desfășoară fluxurile financiare ale unei companii.
Barrie Watson (Belbin) a susținut un workshop care a abordat delegarea în activitatea de management, una dintre abilitățile importante ale unui manager și felul în care pot îmbunătățite pe teoriei Belbin. Daiana Stoicescu și Dana Maria Andrei au prezentat un set de strategii simple și eficiente pentru a crește angajamentul echipelor, idei simple de luat acasă și aplicat imediat.
Adrian Rindasu a condus un workshop orientat pe modul în care influența determina nivelul de leadership și cum poate crește productivitatea, angajamentul și retenția angajaților.
Participanții din cele două zile au fost foarte determinați în a absorbi toate ideile prezentate și au umplut sala în mod constant, arătând interesul pentru evenimente cu speakeri interesanți. Experiențele practice au fost foarte apreciate de audiență, influențând și atmosfera generală a evenimentului.
Ce urmează 
Anul viitor, la cea de a două ediție a summIT, vom face câteva mici modificări ale formatului, pentru a încorpora feedbackul primit de la participanți. În primul rând, vom extinde numărul de workshopuri propuse la cel puțin 8,  pentru a facilita un număr cât mai mare de experiențe practice. 
Cele 8 workshopuri se vor desfășura pe parcursul a două zile, urmând ca lista finală să fie definitivată pe baza sugestiilor formulate de participanți sau de persoanele interesate. Vom avea, ca și în acest an, vorbitori din toată Europa, dar intervențiile vor varia între 30 și 60 de minute, în funcție de subiect. Avem deja câteva confirmări de principiu de venind din partea celor care pot susține workshop-uri sau pot deveni speakeri.
Va așteptăm în 10-11 mai 2017, la Iași, la următoarea conferință summIT – prima conferință de leadership dedicată managerilor din industria IT. Pentru orice sugestie sau întrebare, va invităm să ne contactați la [email protected]

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,