Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Internet of Things sau Internet of Threats? - PIN Magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Internet of Things sau Internet of Threats?

Din 2017, numărul obiectelor conectate la internet va depăși populația Pamântului

De ceva ani ne tot amenință corporațiile americane cu noua tendință în IT, cu IoT – Internet of Things. Mie îmi place limba română, așa încât am încercat să traduc sintagma în limba maternă. Și nu am reușit. În principal pentru că nu poți traduce ”things” prin ”lucruri” sau prin ”chestii”. Internetul chestiilor… Nu prea sună bine în română. Probabil acesta este motivul pentru care IoT încă nu a prins în România la fel ca în alte țări. Sau poate că a prins?
Copaci conectați la internet
În primul rând, conceptul presupune o hiper-conectare, cât mai multe echipamente și lucruri să fie conectate la marea rețea globală, la Internet. Telefonul (ca să nu uităm de unde am pornit) se conectează la Internet. Ceasul (ca să ne amintim unde am ajuns) se conectează la Internet ori direct, ori prin telefon – de fapt, ar trebui să scriem internet cu i mic, tehnologia a devenit una comună, deci s-a transformat din substantiv comun în substantiv propriu. Mașina se conectează la internet. POS-ul unde faci plăți se conectează la internet. Există (prin Australia, parcă) și copaci conectați la internet: au propria adresă de email. Există vaci conectate la internet, în special în Japonia. Nu mai vorbim de frigidere, mașini de spălat și cam orice.
Asta e în zona de consumer, pentru acasă, dar banii nu de aici vin, chiar dacă aici este puterea celor mulți. În zonele comerciale sau guvernamentale avem o densitate de neimaginat de senzori.
Pentru 2016 s-au estimat 6.4 miliarde de lucruri non-IT conectate la internet, cu o rată de creștere pentru 2017 de peste 5 milioane de echipamente noi pe zi. Da, pe zi! Deci, în 2017, numărul de echipamente non-tradițional-IT conectate la internet va depăși populația planetei. Și atunci, dacă nu mai suntem mai mulți, mai suntem majoritari? Deocamdată, da…
Nu mă înțelege greșit, nu sunt împotriva ”conectivizării”, dar probabil cea mai mare parte a oamenilor nu realizează cât de mult este acest ”mult”.
Un volum uriaș de date care trebuie interpretate
Tot acest tumult de interconectivitate dusă la extrem (extremul de azi este normalul de mâine și minimul de poimâine) atrage după sine dezvoltarea multor tehnologii.
De exemplu, 4G este suficient pentru traficul normal de pe telefonul tău inteligent. Dar există și 4G+. Și, de fapt, există și 5G, dar nu încă în zona comercială (probabil în 5-6 ani telefonul tău – dacă se va mai numi telefon – va beneficia de conexiune 5G).
De ce am avea nevoie de 5G? Păi, pe o infrastructură de date mobile 5G am putea conduce de la distanță o mașină, în timp real. Sau un avion. Sau am putea face o mulțime de lucruri de la distanță. Am putea angaja un roboțel să se plimbe în locul nostru printre rafturile unui supermarket și noi să ne uităm în timp real la produse de oriunde din lume.
Cea mai mare parte a lucrurilor interconectate sunt senzori care transmit la nesfârșit citiri din teren. Cititul contoarelor deja este un lucru inutil. Și ce facem cu toate aceste date? Aici intervine ideea de Big Data (încă un lucru intraductibil în limba română) – un volum uriaș de date care trebuie cumva interpretate.
Și de aici Big Data Analytics. Niște tehnologii care nu ne trebuiau până să avem acest volum mare de date peste 5G-ul care nu ne trebuia de la niște senzori care nu neapărat ne trebuiau. Dar am avansat, și acum le (se referă la tehnologii, nu?) avem și asta este, trebuie să facem ceva cu toate aceste lucruri și să analizăm toate aceste informații.
La nivel global volumul de informații crește cam cu 30% de la an la an
Toate aceste informații trebuie să stea pe ceva, să fie analizate automat de ceva și apoi vizualizate de cineva.
Odată cu nu foarte îndepărtatul viitor în care toate lucrurile (de la papuci la sateliți) vor fi conectate la internet vor apărea și la fel de multe amenințări. Despre lucrurile bune care vor apărea vei tot auzi, așa încât îți voi vorbi puțin despre amenințările ce vor exista, ca să știi să te păzești.
IoT poate veni și de la Internet of Threats… Scenariul optimist este cel în care vor fi doar floricele și totul va merge strună, iar scenariul pesimist îl poți întâlni în toate scenariile post-apocaliptice ale Hollywoodului (de la Terminator încoace nu s-au mai oprit).
Adevărul va fi, probabil, undeva la mijloc. Există spitale paralizate datorită atacurilor cibernetice, cel puțin o mașină de ultimă generație a fost deturnată și controlată de la distanță, și să nu uităm de instalațiile atomice din Iran sau de oțelăria din Germania. Cred că, în acest scenariu al viitorului, ar trebui mai degrabă să tinzi puțin spre partea paranoică decât spre cea optimistă. Mai bine să fii prevăzător decât să fii pățit. Deocamdată nu s-a reușit preluarea controlului unui peace-maker. Deocamdată.
Toată această evoluție/revoluție informațională va avea loc, așa încât hai să punem mână de la mână, să ne aducem fiecare contribuția pentru un plus de cunoștințe și să avem grijă ce și cum facem. Restul vine de la sine!
Vezi tu, de asta îmi place mie IT-ul: în fiecare zi am ceva nou de învățat!

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.